Zelenski
Per EFE
Publicat el 01 de març 2022

El president ucraïnès, Volodomir Zelenski, ha sol·licitat l'"adhesió immediata" del país a la Unió Europea (UE) i ha fet una crida a adherir-s'hi mitjançant un procediment especial que acceleri aquest procés, en general llarg. "És un moment històric", diu un missatge de la Rada Suprema (el Parlament ucraïnès) a Telegram, on també es pot veure el mandatari ucraïnès en el moment de la signatura del document de la petició.

"Fem una crida a la Unió Europea per a l'adhesió immediata d'Ucraïna sota un nou procediment especial", ha assenyalat Zelenski en un vídeomissatge a la població.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que Ucraïna és "una de nosaltres i la volem amb nosaltres" a la UE, però sense especificar els temps del procés d'adhesió.

El Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha dit que l'adhesió d'Ucraïna “no és avui a l'agenda” i que és una cosa que implica un cert temps, mentre que ara “hem de donar una resposta per a les properes hores” a fi de fer front a l'atac rus.



El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat aquest dilluns que hi ha divergència d'opinions entre els diferents països membres sobre l'entrada d'Ucraïna: "Hi ha diferents opinions i precaució dins de la UE sobre l'ampliació", va explicar Michel.

Opinions contraposades

Després de la petició d'adhesió immediata a la Unió Europea aquest dilluns per part de Zelenski, alguns països membres de la Unió no han tardat en pronunciar-se a favor de l'entrada d'Ucraïna a l'organisme europeu.

"Nosaltres, els presidents de Bulgària, República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia, considerem que s'ha de donar una perspectiva immediata d'adhesió a Ucraïna", van exposar els líders dels vuit països en un document difós a la pàgina web del president ucraïnès Andrej Duda.

No obstant això, també hi ha veus en contra de l'adhesió ucraïnesa sota les circumstàncies actuals.

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha assenyalat que "no té sentit parlar de pertinença plena" d'Ucraïna a la Unió Europea en aquest moment, i va subratllar que aquest debat "no ajudarà a resoldre el conflicte" amb Rússia, ja que es tracta d'un procés complicat i a “molt de llarg termini”.

L'Eurocambra demana donar a Ucraïna "l'estatus de candidat a la UE"

L'Eurocambra reclama a les institucions de la Unió Europea "treballar" per donar a Ucraïna l'estatus de candidat a l'adhesió. En una resolució aprovada per 637 vots a favor, 13 en contra i 26 abstencions i com a mostra de suport davant la invasió russa, els eurodiputats donen suport a iniciar el camí cap a l'adhesió, en base als tractats i "el mèrit del país", apunta el text votat en un ple extraordinari sobre la situació a Ucraïna.

La resolució condemna la "invasió no provocada", "injustificada" i "il·legal" de Rússia a Ucraïna, així com la cooperació de Bielorússia en l'atac. El text també reclama "ampliar l'àmbit d'aplicació" de les sancions contra Moscou per "debilitar l'economia i base industrial russa", especialment la militar.

Criteris per entrar a la Unió Europea

Per adherir-se a la Unió Europea, els països han de ser, primer, europeus en el sentit geopolític i complir amb els valors definits a l'article 2 del Tractat de la Unió Europea: "Respecte de la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones que pertanyen a minories".

Després, han de complir els criteris d'adhesió a la Unió Europea, coneguts com a Criteris de Copenhaguen, establerts el 1993 pel Consell Europeu:

- Comptar amb institucions estables que garanteixin la democràcia, l'Estat de dret, els drets humans i el respecte i la protecció de les minories.

- Disposar d'una economia de mercat capaç de fer front a la competència i les forces del mercat dins de la UE.

- Tenir la capacitat d'assumir i complir les obligacions derivades de l'adhesió, inclosos els objectius de la unió política, econòmica i monetària.

El 1995, el Consell Europeu va afegir que “el país candidat ha d'aplicar el dret de la UE i garantir que el dret de la UE transposat a la legislació nacional s'apliqui amb eficàcia a través de les estructures administratives i judicials adequades”.

Així mateix, han de complir els estàndards i les regles de la UE, tenir el consentiment de les institucions europees i els Estats membre i tenir el consentiment de la població (via referèndum o pel parlament).

A més, s'afegeix un criteri dins de l'organització: la UE ha de ser capaç d'admetre nous membres.

Quins són els països candidats?

Cinc països són candidats oficials per entrar a la UE: Turquia des del 1999, Macedònia del Nord des del 2005, Montenegro des del 2010, Sèrbia des del 2012 i Albània des del 2014.

El cas de Turquia és especialment cridaner: el 1959 Turquia sol·licita ser membre associat de la Comunitat Econòmica Europea (CEE), cosa que aconsegueix el 1963; el 14 d'abril de 1987 presenta la sol·licitud per ser membre de la CEE, que va ser rebutjada el desembre de 1989. Però el 1999, a la cimera d'Hèlsinki, va ser designat país candidat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —