La UE mantindrà, de moment, les fronteres tancades per a nord-americans i russos
Per EFE
Publicat el 28 de juny 2020

Els països de la Unió Europea (UE) han continuat aquest dissabte ultimant els detalls de la reobertura a partir de l'1 de juliol de les fronteres exteriors tancades per la pandèmia de COVID-19, amb la idea de segellar un acord sobre els criteris i països demà, segons fonts europees. "Algunes consultes continuaran tot el cap de setmana", han assenyalat fonts diplomàtiques de Croàcia, país que presideix el Consell fins a finals de juny.

Demà es llançarà un procediment escrit perquè les delegacions "diguin sí o no" al document que fixa tant els criteris com el llistat dels països que els seus nacionals podran viatjar a la UE, indiquen fonts europees. En una reunió d'ambaixadors divendres es va acordar aplicar un criteri epidemiològic comú a l'hora d'obrir a aquestes fronteres a aquells països amb un nivell de contagi similar o inferior a la mitjana de la UE.

També es va fixar una llista de quinze països considerats segurs, entre els quals figuren Austràlia, Algèria, el Canadà, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, l'Uruguai, Ruanda i la Xina. En quedarien fora els Estats Units, Rússia i molts llatinoamericans. L'objectiu és començar a aixecar aquests vetos dimecres vinent, 1 de juliol, com havia proposat la Comissió Europea.

La proposta inicial de Brussel·les per harmonitzar aquest procés era que els països de la UE seleccionessin junts a quins països havien d'aixecar-se les restriccions seguint criteris com ara "la situació sanitària, la capacitat d'aplicar mesures de contenció durant els viatges i consideracions de reciprocitat".

Les discussions dels Estats membres el divendres van girar entorn de si es té suficient informació com per a tenir una visió real de la situació epidemiològica d'alguns països i la necessitat d'assegurar-se que aquestes dades són fiables.

Brussel·les considera que ha de retirar-se el veto als ciutadans de països la situació dels quals fos "similar" a la mitjana europea quant a la quantitat i la tendència dels nous contagis. I en la seva resposta a la pandèmia, és a dir, el seu nivell de vigilància, testatge, rastreig de contactes i la seva publicació de dades sobre l'avanç del virus, entre altres criteris.

En qualsevol cas, el tancament de les fronteres no ha afectat els ciutadans de la UE i Schengen i els seus familiars, així com els nacionals de tercers països que siguin residents de llarga durada a la UE. Tampoc el personal sanitari i científic treballant contra la COVID-19, les persones que transporten mercaderies, els treballadors fronterers i els temporers agrícoles.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —