Els 27 estats acorden aixecar la prohibició d'entrada a la Xina, el Marroc, el Japó i el Canadà, entre d'altres, però es manté la porta tancada als EUA
Per ACN
Publicat el 03 de juliol 2020

La Unió Europea reobre avui les seves fronteres amb 15 països. Els 27 estats de la UE han aprovat aquest dimarts, per majoria qualificada, la llista de països que podran accedir al territori europeu després d'intenses negociacions els últims dies.

En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units o Rússia, ni tampoc la major part d'Amèrica, molt afectada ara mateix per la pandèmia de la Covid-19. Per contra, el llistat inclou: la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda. També es permetrà la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà.

Espanya ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Ara, amb aquesta recomanació, la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans. En el cas de la Xina, els 27 han optat per exigir a Pequín que aixequi el vet d'entrada als europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu. Una exigència que no ha detallat per a la resta de països. De fet, en un comunicat defensen que la "reciprocitat s'ha de tenir en compte" cas per cas.


Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, evaluant l'impacte del coronavirus a la UE

Dates discordants

Si bé la recomanació permet reobrir fronteres a partir d'avui, el govern espanyol assegurava ahir que no s'iniciarà fins el 2 i el 3 de juliol. "És un pas importat i cal un abordatge monitorat amb mesures de control", ha dit la ministra espanyola Maria Jesús Montero.

Tot i l'acord polític entre els estats de la UE per reobrir les fronteres externes amb un limitat grup de països, els governs europeus tenen la competència exclusiva per gestionar els seus controls fronterers, de manera que està a les seves mans aplicar aquesta reobertura pactada a Brussel·les. "Cap estat membre hauria d'aixecar restriccions de viatges a tercers estats que no estan en la llista si no s'ha decidit de manera coordinada", apunta, però, l'acord polític entre les capitals europees.
 

Criteris científics

Per elaborar la llista, els estats han tingut en compte la situació epidemiològica de cada país, com les autoritats estan gestionant la pandèmia i la fiabilitat de les dades. En concret, posen com a condició que el nombre de contagis en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants sigui inferior o similar al de la UE, que en comparació amb el període anterior vagi a la baixa o estigui estable. El llistat s'anirà actualitzant cada dues setmanes en funció de l'evolució de la pandèmia.

La UE, tancada més de tres mesos

A meitats de març i en ple pic de la pandèmia a Europa, Brussel·les va apostar per tancar les fronteres externes de la UE quan pràcticament tots els estats membres havien restringit la llibertat de moviment a l'espai Schengen.

Des de llavors, l'entrada a la UE ha estat prohibida a gairebé tots els ciutadans no europeus. Així, els vols internacionals, que representen entorn del 35 % de l'activitat de les aerolínies europees, han quedat totalment paralitzats durant més de tres mesos.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —