EFE
Per EFE
Publicat el 26 de març 2021

El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ha assegurat avui que lliuraran a Espanya "el que necessiti" per aconseguir la immunització de prop del 70% de la població a l'estiu. El comissari ha visitat aquest matí, amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, la planta de la farmacèutica Reig Jofre de Sant Joan Despí, on a partir de juny es començarà a produir la vacuna de Janssen, amb una capacitat de producció de fins a un milió de dosis diàries.

Breton ha emfatitzat que estan "treballant molt dur" amb les companyies i els països membres per assegurar que es compleixen els terminis previstos. "Hem d'adonar-nos que un sol país no pot desenvolupar tot el necessari per a la producció de vacunes. Som un continent i serem capaços de lluitar perquè estem junts", ha emfatitzat Breton, que ha posat com a exemple el procés d'elaboració de la vacuna que es fabrica a Reig Jofre, l'actiu de la qual s'elabora als Països Baixos i es transporta fins a la planta de Sant Joan Despí per fer l'ompliment dels vials.

El comissari ha assegurat que treballen diàriament per incrementar la capacitat productiva a Europa, que actualment compta amb 52 farmacèutiques implicades, i que a mitjans de juliol s'haurà aconseguit lliurar unes 420 milions de dosis a Europa, una quantitat suficient per aconseguir la immunitat de grup en el continent.

Descarta Sputnik V

En aquesta línia, i preguntat per si es preveu vacunar amb la Sputnik V a Europa, el comissari ha remarcat que ja compten amb quatre vacunes aprovades i una cinquena, la de Novavax, en procés de ser validada: "No necessitem més vacunes", ha assenyalat.

Sobre el descobriment de 29 milions de vacunes d'AstraZeneca en una planta d'Itàlia, Breton ha explicat que estan parlant amb l'empresa per saber què ha passat i ha lamentat els "problemes" que estan tenint amb la companyia. "Ens assegurarem que tot es queda a Europa fins que l'empresa compleixi amb el compromès", ha conclòs.

Per la seva banda, Maroto ha avançat que a l'abril arribarà a Espanya una primera partida de vacunes de Janssen, procedents d'altres fàbriques, amb un total de 5,5 milions de dosis, 800.000 d'elles per a Catalunya. En aquest sentit, ha remarcat que l'arribada de la vacuna de Janssen, que només requereix una dosi, permetrà "escalar" i accelerar el ritme del procés de vacunació.

"Avui és un dia important perquè veiem l'esforç de mesos de treball. Això no s'improvisa, això requereix de mesos de treball de les administracions, companyies i treballadors perquè en uns mesos d'aquesta fàbrica surtin milions de vacunes que van a donar esperança als espanyols i als compatriotes europeus", ha celebrat Maroto. "Molt ràpid d'aquesta fàbrica sortiran milions d'il·lusions per als espanyols i els europeus", ha insistit.

La ministra ha posat en relleu la capacitat industrial d'Espanya, que a més de la planta de Reig Jofre, compta amb tres companyies més que ja es dediquen, o ho faran en breu, a elaborar vacunes contra la Covid-19: "Tenim un govern que impulsa la indústria i que vol fer de la indústria un pol de desenvolupament del país".

Sobre la polèmica d'AstraZeneca, la ministra també ha insistit que els contratemps en els lliuraments de dosis es deuen a "problemes" de la companyia i ha insistit en el bon treball de la resta de farmacèutiques i en el treball dels comissaris europeus per reforçar el control de les llicències d'exportació per obligar l'empresa a complir amb els contractes amb Europa. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —