Els locals, al límit del tancament, intervenen les seves façanes i organitzen un acte conjunt per al 18 de novembre
Per ACN i Redacció
Publicat el 03 de novembre 2020

Les sales de música en directe han remodelat les seves façanes per denunciar la situació crítica del sector, causada pel tancament imposat per prevenir la Covid-19. Una cinquantena de sales catalanes ha modificat, físicament o digitalment, les seves persianes amb l'etiqueta #elultimoconcierto #lultimconcert, on hi consta la data d'inauguració i l'any 2020, acompanyat d'un interrogant com a possible data de tancament. En el marc d'aquesta iniciativa, algunes d'elles s'uniran en un concert gratuït i en streaming el 18 de novembre a les vuit del vespre, que "podria ser 'L'últim concert'", i que es podrà veure a la pàgina web www.elultimoconcierto.com.

Segons ha informat l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), aquesta iniciativa està impulsada a nivell estatal per la Plataforma de Sales de Concerts, de la qual n'és integrant l'ASACC, entre d'altres. Per a la campanya, les sales han realitzat la intervenció de manera física amb pintura, cartells o vinils, i d'altres de forma digital. Entre les que hi han participat es troben la Sala Apolo, Razzmatazz, Luz de Gas, Meteoro, Tablao Cordobés, Sidecar, Bóveda i Salamandra.

La situació "més crítica i convulsa"

Des de l'ASACC han lamentat que les sales de concerts estan vivint, sens dubte, la situació "més crítica, més convulsa i incerta" en el sector musical fins al moment, ja que fa prop de vuit mesos que pràcticament el 100% de les sales romanen tancades a causa de la crisi sanitària. "El sector de la música en directe és un dels més perjudicats per aquesta situació i, en especial, les sales de concerts", han destacat.

Segons ha precisat l'entitat, aquests espais compten amb gairebé cinc mil treballadors directes —la majoria afectats per ERTO des de principis de març—, un gran nombre de treballadors intermitents, autònoms i pimes que presten servei a l'activitat i un extensíssim nombre de músics, tècnics, segells discogràfics, fotògrafs, bookers, promotors i molts més professionals afectats pel tancament forçós.

Durant aquests mesos, s'han cancel·lat prop de 25.000 concerts, i les pèrdues que acumularan les sales de concerts fins a final d'any sumaran prop de 120 milions d'euros. "Les sales porten suportant l'endeutament durant massa temps, amb la incertesa que la possible data d'obertura genera en les empreses i els seus treballadors", han lamentat, al fet que se li sumen les despeses fixes i l'absència d'ingressos, amb ajudes pal·liatives insuficients per part de les administracions públiques.

 

Les sales han alertat que la situació és "insostenible" i, si les administracions no prenen mesures de "gran importància" en un termini curt o immediat, és molt probable que la majoria de les sales del país s'enfrontin aquest 2020 a "'L'Últim Concert'". Davant d'això, les sales demanen amb urgència un pla de rescat o la hibernació de despeses fixes, per poder resistir i continuar oferint música en directe quan la situació sanitària ho permeti i la resta dels espais culturals de pública concurrència recuperin la seva activitat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

¿El último concierto? #ElÚltimoConcierto #asacc

A post shared by LAUT (@lautbarcelona) on

 

La desaparició de sales és una realitat causada per la pandèmia. De fet, actualment, com a mínim 15 sales han tancat les portes definitivament en diferents localitats. "La inacció política quant al reconeixement real de les sales com a espais culturals sembla estar darrere de la ceguesa davant del perill de desaparició d'espais de base tant fràgils com necessaris, que proporcionen el talent i la riquesa musical i cultural del país", defensen des de l'associació.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —