-
Publicat el 16 de març 2022

Existeix un moment en l’adolescència en què no sabem qui som, ni tampoc qui volem ser. Les converses dels més petits ens semblen una ximpleria, i les dels més grans, avorrides. La roba del nostre armari ja no ens agrada i, de vegades, contestem malament a la mare.

Libertad, escrita i dirigida per Clara Roquet, és una pel·lícula que tracta el pas de la infància a l’adolescència de dues noies molt diferents: la Nora, de 14 anys, que pertany a una família acomodada, i la Libertad, de 15 anys, que és filla de la cuidadora de la família de la Nora. 


La trama de Libertad es desenvolupa durant un estiu a la Costa Brava. La família Vidal gaudeix de les últimes vacances a la casa familiar amb l’àvia Ángela, que pateix Alzheimer. Però per primera vegada en la seva vida, la Nora sent que no troba el seu lloc, com a tots els adolescents ens ha passat. I com als ja no tan adolescents ens continua passant. 

Tot canvia amb l’arribada de la Libertad, la filla de Rosana, que és la dona colombiana que cuida a la seva àvia. La jove es converteix en aquella nova amiga que t’agafava de la mà i et feia veure un món que ni t’havies plantejat que existia i, de sobte, la Nora descobreix una vida molt diferent. Comença a sortir a les nits, a beure els seus primers cubates, a desafiar les normes de la seva mare i a adonar-se que no tothom passa tots els estius a la Costa Brava.


Libertad no només és un retrat de l’adolescència, és també un llargmetratge sobre identitat de classe i privilegis. La Nora s’adona que hi ha persones que ho tenen més complicat que ella a la vida. Persones com la Rosana, la cuidadora de la família, o la Libertad. En un atac de sinceritat, la Nora li diu a la seva amiga: “La teva mare és com de la família”, al que la Libertad li respon: “Com de la família? Ella li neteja el cul a la seva àvia i la resta no ho fa”.

“Em vaig adonar que per ser honesta havia d’explicar Libertad des del punt de vista del privilegi, i narrar la història no d’una nena que es retroba amb la seva mare, sinó d’una nena que mira a aquesta altra i s’adona del seu privilegi”, explica Clara Roquet en una entrevista al Diari de Barcelona. És per això que la pel·lícula és una mirada a la realitat des dels ulls de la Nora, la nena que s’adona dels seus privilegis i dels desavantatges d’algunes de les persones que l’envolten.

La pel·lícula està protagonitzada per actrius com María Morera Colomer, Nicolle García, Carol Furtat, Nora Navas i Vicky Peña, que s’han guanyat l’admiració de la crítica i del públic amb reconeixements com el Premi Gaudí 2022 a Millor Actriu per María Morera, que interpreta la Nora. A més, la mateixa ubicació en la qual transcorre gran part del metratge de la pel·lícula, acaba sent un altre personatge essencial de Libertad

Les imatges de la Costa Brava i la casa familiar dels Vidal inunden la cinta, i amb el pas de cada imatge et sents més com a casa, encara que no hagis passat cap estiu a la Costa Brava. Sembla que estàs mirant la pel·lícula a través d’una càmera analògica, i Libertad es converteix en un cinema sensible i naturalista que ha fet mereixedora a Gris Jordana del Premi Gaudí 2022 a Millor Fotografia. Premis, catifes vermelles i paraules boniques. Libertad ha estat una de les pel·lícules protagonistes des que es va presentar al Festival de Cannes 2021. Lluny de tot això, la seva directora i guionista, Clara Roquet, té clar que quan arribi a encara més públic segurament xocarà la gent. “És una posició molt incòmoda el fet de tenir algú cuidant algú que estimes, i a vegades tendim a separar-nos-en emocionalment. Però en el fons és gent que està donant molt d’amor i carinyo. Com es quantifica aquest tipus de cures?”, explica. 

Libertad es pot veure en diverses sales com Odeon Multicines i Cinemes Maldà. També està disponible a la plataforma Filmin per 3,95€ i a partir del 16 de març ho estarà a Movistar.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —