Una enquesta demostra que un 66% de catalans votaria a favor d'una República a l'Estat espanyol, segons una enquesta de setze mitjans
Per ACN
Publicat el 12 d’octubre 2020

Un 66,5% de catalans votaria a favor d'una República a l'Estat espanyol en un hipotètic referèndum sobre la monarquia. Això indica una enquesta que publiquen aquest dilluns setze mitjans de comunicació agrupats en la Plataforma de Mitjans Independents i que ha elaborat el centre d'enquestes 40dbES, a partir de 3.000 entrevistes a tota Espanya, de les quals 500 a Catalunya. A Catalunya, el rebuig a la monarquia és superior en 25 punts a la mitjana espanyola. Un 40,9% de ciutadans de l'Estat espanyol votarien a favor d'una República mentre que un 34,9% ho faria a favor. El percentatge de partidaris de la monarquia a Catalunya és inferior en 20 punts, del 14,6%.

De fet, Catalunya és l'autonomia amb menys partidaris de la monarquia i en la qual més rebuig genera la Casa Reial. Els catalans puntuen la monarquia amb un 2,5 en una escala de 0 a 10 (de menys a més confiança) mentre que a l'Estat espanyol la puntuació és de 4,3. Cap institució de l'Estat espanyol obté l'aprovat a Catalunya on la pitjor valorada és l'Església catòlica amb un 2,3.

Els catalans també suspenen el rei Felip VI, amb un 3,6. En canvi, al conjunt de l'Estat espanyol el monarca obté un 5,8. El rei emèrit Joan Carles I suspèn en ambdós casos però amb pitjor nota a Catalunya on la valoració és d'un 1,9 mentre que a Espanya és del 3,3. De fet, un 68,5% dels catalans es mostren partidaris que pugui ser jutjat pels actes durant el seu regnat mentre que a Espanya ho pensa el 52,4%.

La satisfacció amb la monarquia a Catalunya és del 2,9 i a Espanya del 4,6. De fet, un 47,9% dels catalans puntuen amb un 0 o un 1 la monarquia (a Espanya ho fan un 26,5%). Un 16,2% dels catalans la puntuen amb un entre un 2 i un 4, és a dir, que un 64,1% la suspenen. A l'Estat espanyol ho fan un 41,9% dels enquestats.

Al conjunt de l'Estat, el suport a la monarquia és superior en partits de dretes mentre que la República obté el suport de la immensa majoria dels votants d'Unides Podem i del 55% dels del PSOE. La República també és l'opció preferida pels joves i només supera el 50% del suport en la franja entre els 18 i els 24 anys mentre que la monarquia és el sistema preferit dels majors de 55 anys.

Pel que fa a l'opinió sobre la necessitat de celebrar un referèndum sobre la monarquia i la República, el 68,4% dels catalans creuen que és necessari i un 18,5% creu que no ho és. A Espanya, els partidaris són el 47,8% enfront el 36,1% que no ho veu necessari.

Els mitjans que han impulsat l'enquesta són 'Alternativas Económicas', 'Carne Cruda', 'Catalunya Plural', 'CRÍTIC', 'Ctxt', 'Cuartopoder', 'El Salto', 'La Marea', 'La Voz del Sur', 'Luzes', 'Mongolia', 'Norte', 'Nueva Tribuna', 'Pikara Magazine', 'Praza' i 'Público'.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —