Un any de Brexit amb incerteses i entrebancs comercials - Diari de Barcelona
EIXIDA DE LA UNIÓ EUROPEA
Un any de Brexit amb incerteses i entrebancs comercials
El controvertit Protocol per a Irlanda del Nord, la pedra angular de l'acord amb Brussel·les que va trigar anys a forjar-se, amenaça amb esfondrar-se amb menys d'un any de vida

El primer any del Brexit, que es va materialitzar la mitjanit del 31 de desembre de 2020, es compleix amb el comerç deprimit entre tots dos costats del canal de la Mànega, les relacions del Regne Unit i els seus veïns en les hores més baixes, i la mateixa incertesa que fa dotze mesos a Irlanda del Nord.
Londres ha evitat els pitjors escenaris que s'anticipaven abans de la ruptura, en part perquè l'impacte de la pandèmia dificulta estimar els efectes directes del Brexit. No obstant això, el comerç entre el Regne Unit i la UE es recupera amb major lentitud que la resta d'intercanvis després de la crisi global, un efecte que els experts atribueixen a la sortida britànica del mercat únic.
Al mateix temps, el controvertit Protocol per a Irlanda del Nord, la pedra angular de l'acord amb Brussel·les que va trigar anys a forjar-se, amenaça amb esfondrar-se amb menys d'un any de vida. El Regne Unit considera està provocant massa problemes socioeconòmics a la regió, per la qual cosa exigeix renegociar els seus termes amb urgència.
Si en les pròximes setmanes la UE no s'avé a suavitzar els controls de mercaderies acordats, eliminar el paper dels tribunals europeus per a dirimir disputes comercials i flexibilitzar les normes sobre subsidis estatals a Irlanda del Nord, el Govern britànic ha avançat que deixarà d'aplicar unes certes obligacions del protocol de manera unilateral.
Fre al comerç
L'Oficina per a la Responsabilitat Pressupostària del Regne Unit (OBR, en anglès) manté la mateixa predicció econòmica que fa cinc anys, quan es va celebrar el referèndum del Brexit. Estima que la ruptura amb la UE retallarà tant les exportacions com les importacions britàniques en un 15% a llarg termini respecte a l'evolució que haurien registrat dins del bloc.
Aquesta frenada suposarà un cop del 4% en el PIB del país. La pandèmia de coronavirus, en comparació, només li costarà a les arques britàniques un 1,5% del PIB, segons aquest organisme públic.
Segons un model elaborat pel grup de pensament "Centri for European Reform", el passat octubre -l'últim mes amb dades completes- els fluxos comercials britànics se situaven 12.600 milions de lliures (14.800 milions d'euros) per sota del nivell que haurien aconseguit amb el país en el mercat únic i la unió duanera comunitària (un 15,7% menys). Aquest alentiment s'ha produït quan encara no s'han implementat amb tot rigor els controls de mercaderies que preveu l'acord del Brexit.
A partir d'aquest 1 de gener, el Regne Unit ha retirat el període de gràcia en el qual permetia demorar les declaracions duaneres i els pagaments aranzelaris sobre les importacions europees cap a Gran Bretanya, que hauran d'executar-se de manera immediata a partir d'ara.
El Govern britànic aspirava a deixar llista la negociació sobre el Protocol per a Irlanda del Nord en les últimes setmanes de desembre, però després de nombroses rondes de contactes amb Brussel·les sense avanços significatius, va acceptar demorar la resolució del problema fins a principis de l'any 2022.

