Un món amb Kanye West com a president - Diari de Barcelona

“Ara hem de complir amb la promesa d’Amèrica confiant en Déu, unificant la nostra visió i construint el nostre futur. Em presento a president dels Estats Units”. El raper Kanye West va piular aquest missatge per Twitter aquest dissabte, 4 de juliol, dia de la Independència dels Estats Units.
We must now realize the promise of America by trusting God, unifying our vision and building our future. I am running for president of the United States ??! #2020VISION
— ye (@kanyewest) July 5, 2020
Però no és el primer cop que West fa aquesta proposta. El 2015 va fer el primer anunci al seu discurs de la gala dels MTV Video Music Awards, estipulant l’any 2020 com a objectiu. Ho ratificaria tres anys després, l’agost 2018, en una entrevista de ràdio a Power 92 (Chicago), en què s’imaginava una presidència el 2024. Ara, a mitjans d’un 2020 que marcarà el curs de la història, West ha sentit la necessitat de fer-se notar altre cop.
Amb unes eleccions previstes pel 3 de novembre i en les que l’actual posició del president dels Estats Units, Donald Trump, perilla davant del demòcrata Joe Biden, West necessitaria un bon equip de campanya i una ràpida acollida per part dels votants per desbancar els seus potencials rivals. De moment no ha fet declaracions detallant cap mena d’estratègia.
La pregunta ara és en quin bàndol jugaria West i si suposaria una amenaça real per a Trump. I és que la seva relació amb els republicans ha estat controvertida. Fins fa poc, els donava suport: en el concert del 2016 a San José (Califòrnia) va dir que “si hagués votat, ho hauria fet per Trump”, fins a la trobada, un mes després, amb el president a la Trump Tower.
"I would've voted for Trump" - @kanyewest pic.twitter.com/XtyUteCgUZ
— albertoreyes (@albertoreyes) November 18, 2016
A “Ye vs The People” (2018), escoltem el raper cantant “sé que Obama va ser enviat al cel / Però des que Trump va guanyar, va demostrar que podia ser president”. Tot i que no està d’acord amb moltes de les seves decisions, creu que el president lluita per la gent. A més, a partir d’aleshores se’l va veure en diverses ocasions amb la gorra “Make America Great Again”, cosa que va aixecar més d’una polèmica.
Però només unes setmanes després de trobar-se amb el president al despatx Oval, segons el Chicago Sun-Times, el músic va donar 126.460 dòlars a la candidata demòcrata per l’alcaldia de Chicago, Amaria Enyia. I és que, tot i les seves declaracions pro-Trump, el cert és que West ha fet contribucions a diversos agents demòcrates, com Barack Obama o Hillary Clinton, al llarg dels anys.
Per a més complexitat, sembla que ha pres certa distància vers els republicans arran de les protestes per la mort de George Floyd. En un acte de filantropia, i mogut pel sentiment antiracista, va donar més de dos milions de dòlars per cobrir els costos legals de les famílies de George Floyd, Ahmaud Arbery i Breonna Taylor. A més, se’l va veure marxant a les protestes de Chicago, algunes de les quals van ser condemnades per Trump.
La seva lluita pels drets de la gent negra sempre ha estat patent, d'ençà de les controvertides declaracions el 2005 arran de l’huracà Katrina: “A en George Bush no li importa la gent negra”. Per això sorprèn que, deu anys després, no trobés contradiccions en donar suport a Trump. En una entrevista a la revista The Wall Street Journal, West va declarar: “una de les meves coses preferides sobre el que representa la gorra de Trump és que la gent no pot dir-me què fer perquè soc negre. Canviarem el món. Déu està de la meva part. Soc cristià. Soc contribuent. Jo soc jo mateix. Déu està amb nosaltres.”
No és difícil imaginar West com a president d’un país que fa del culte al líder la seva bandera. Com a personatge controvertit i megalòman, encaixaria en una retòrica exagerada i narcisista que és capaç de persuadir i controlar les masses. I és que, malgrat les seves excentricitats i egolatries, milers de fans arreu del món denoten que s’ha aconseguit fer estimar pel públic, de la mateixa manera que ha guanyat detractors.
Una altra cosa és que, tenint en compte el moment, es sabés moure dins la política. És cert que Donald Trump ha trencat totes les barreres sobre el que moralment i diplomàticament era possible, deixant pas a un món de possibilitats en què les mentides es poden convertir en veritats si surten de la seva boca. De moment, West compta amb el suport del multimilionari Elon Musk, fundador de Tesla i Space-X.
You have my full support!
— Elon Musk (@elonmusk) July 5, 2020
Un univers d’igualtat racial, de misses dominicals i de potenciació de la indústria mèdica. Un president que en el passat es va definir com un déu en una entrevista amb la BBC, podria fer dels seus Sunday Services (cerimònies religioses amb el seu propi cor de gòspel) la materialització de la seva missió divina de difondre la fe a través de la música. A més, és partidari de la tesi segons la qual els demòcrates són darrere d'una conspiració contra la gent negra que inclou el Pla B, baixar els seus vots i fer-los avortar deliberadament, es podrien témer mesures extremes vers la preservació de la natalitat.
Però de moment no sabem res més: qui sap si potser demà se'n desdiu o tot era una broma sense més intenció que demostrar el poder mediàtic que ha acumulat durant els anys.

