Un pintor sense orella, les campanes del Parlament britànic i un àlbum sorpresa - Diari de Barcelona

1. Keep Talking, Pink Floyd
The Division Bell és el nom del catorzè àlbum de Pink Floyd, llançat el 1994. El nom del disc fa referència a la Division Bell, una campana del Parlament britànic que es toca per indicar una divisió i per cridar els diferents membres de la cambra, anunciant que tenen sis minuts per votar a favor o en contra d’una resolució. El títol lliga amb el tema de l’àlbum, que gira al voltant de la comunicació i el diàleg com a solució per a qualsevol conflicte. La cançó de Keep Talking, gira entorn la mateixa temàtica, i utilitza com a sampler la veu de Stephen Hawking per una part parlada de la cançó.
Amb el llançament d’aquest disc, la banda va fer una gira per Estats Units, Europa i Regne Unit. La gira va comptar amb 58 concrets i va passar per la ciutat de Barcelona el 27 de juliol de 1994.
2. Santrap, The Tyets
El 27 de juliol és el dia central d’una de les festes majors més populars de Catalunya: Les Santes de Mataró. Durant gairebé una setmana, del 25 al 29 de juliol, els carrers de la capital del Maresme s’omplen de música, festa i tradició. El dia 27 concretament, fa honor a Santa Juliana i Santa Semproniana i és dia festiu a la ciutat. L’any 2010 la Generalitat va atorgar a la celebració la consideració de Festa patrimonial d’interès nacional. Malauradament aquest any, a causa de la situació provocada pel coronavirus, Les Santes han quedat suspeses.
Pel que fa als himnes i les cançons de les festes, El Bequetero n’és un dels més famosos. Es tracta d’un pasdoble de cercavila compost per Gustau Pascual Falcó el 1942. El músic és conegut sobretot per ser l’autor també del famós Paquito el Chocolatero. Cada any, durant la Nit del Desvetllament Bellugós, els mataronins acompanyen els gegants mentre aquests surten de l’ajuntament i desfilen tot baixant per la Riera de Mataró al ritme del Bequetero.
Les festes també compten amb himnes més contemporanis. El grup mataroní de trap i reggaeton The Tyets va dedicar la seva primera cançó, Santrap, a Les Santes. Un any després del llançament de la cançó ja tocaven als escenaris de la festa major.
3. Video Killed the Radio Star, Bruce Wooley
El vídeo de la cançó Video Killed the Radio Star va inaugurar les transmissions de la MTV l’1 d’agost de 1981. Des d’aleshores, el canal ha patit grans canvis i no ha parat de créixer. La cançó Video Killed the Radio Star va ser creada per Bruce Wooley i popularitzada més endavant pel grup britànic The Bugggles. The Buggles es caracteritzava pel seu so tecno-pop, pop i de temàtica futurista. Video Killed the Radio Star els va llançar a la fama als anys 70, arribant al número 1 de les llistes al Regne Unit i a altres països. El senzill apareix al primer àlbum del grup, The Age of Plastic. La lletra de la cançó parla sobre la modernitat, la tecnologia i els invents del segle 20, amb un to de nostàlgia cap al passat. La banda sovint és considerada com a grup d’un únic hit, degut a la curta trajectòria com a grup i a que cap de les seves obres posteriors va tenir èxit.
4. La playa, La Oreja de Van Gogh
Vincent Van Gogh va morir el 29 de juliol de 1890 a Auvers-sur-Oise, després de disparar-se un tret al pit mentre passejava pel camp. El pintor neerlandès va ser un dels màxims exponents del postimpressionisme i precursor de l’expressionisme. Durant tota la seva vida va patir una greu malaltia mental, possiblement un trastorn bipolar. No va gaudir mai d’èxit com a artista en vida, sinó que el reconeixement a la seva obra va ser pòstum.
Una de les històries més repetides sobre Van Gogh és la de la nit en què es va tallar una orella amb un ganivet després d’haver discutit amb el seu amic, el pintor Paul Gauguin. Després de tallar-se-la, la va embolicar i la va portar a un prostituta d’un bordell com a regal. Tot i això, hi ha autors que culpen Gauguin d’haver-li tallar l’orella al seu company, no se sap si accidental o expressament.
En honor a l’orella perduda del pintor, cinc joves de Sant Sebastià van posar nom al seu grup de música: La Oreja de Van Gogh. La banda es va formar el 1996 i encara segueix en actiu. LOVG va saltar a la fama després d’haver guanyat el Concurs Pop-Rock Ciudad de san Sebastián i va gaudir de molta popularitat sobretot als anys 2000 a Espanya, Estats Units i Llatinoamèrica, convertint-se en el grup espanyol amb més vendes del segle XXI. La banda la componen Pablo Benegas, Álvaro Fuentes, Xabi San Martín, Haritz Garde i Leire Martínez. Inicialment, Amaia Montero n’era la vocalista, però el 2007 va deixar el grup per fer carrera en solitari.
La Playa és un dels temes més populars de La Oreja de Van Gogh on, com a gairebé totes les seves cançons, Amaia Montero canta sobre desamor. Si el quadre de Van Gogh Barques a la platja de Saintes-Maries hagués de tenir una banda sonora, els seus tons grisos i els pals tristos de les barques encaixarien a la perfecció amb La Playa.
5. Moby Dick, Led Zeppelin
El mes d’agost també ens va portar el naixement de l’escriptor nord-americà Herman Melville (Nova York, 1 d’agost de 1819), conegut fonamentalment per la seva novel·la, Moby Dick, escrita l’any 1851. La novel·la descriu el recorregut del vaixell balener Pequod, capitanejat per Ahab qui té un sol objectiu: matar a una balena blanca que temps enrere li va arrencar la cama esquerra. L’obra inclou grans comentaris científics sobre la caça de les balenes i observacions filosòfiques sobre la força de la naturalesa. L’escriptor, de ben jove ja va ser mariner, fet que li va proporcionar gran coneixement sobre el tema.
Tot i que Melville ja tenia certa fama abans d’escriure-la, amb Moby Dick buscaba brindar una obra monumental inspirada en Shakespeare, Nathaniel Hawthorne o la Biblia. I Melville no es va quedar lluny d’aconseguir-ho, ja que, Moby Dick està considerada com una de les millors novel·les de la literatura nord-americana i també universal.
L’èxit de l’obra i el seu component aventurer es van plasmar en diversos films com el de 1956 dirigit per John Huston. L’obra també va tenir ressò dins el món de la música, el grup britànic, Led Zepellin va publicar l’any 1956 una cançó amb el mateix títol que el llibre, Moby Dick, i que utilitza la cruesa i l’hostilitat que a vegades porta el mar, com imatge per parlar del món i la lluita interna.
6. La Carretera, Julio Iglesias
Aquesta setmana, deixem enrere el juliol i ho fem amb amb Julio Iglesias i La Carretera. Si bé la cançó va ser publicada el 4 de juliol de 1955, la seva lletra evoca un sentiment generalitzat sobre les vacances d’aquest any: res d’aeroports, d'avions, viatges llunyans, vaixells o grans creuers. Aquest estiu ens movem per casa nostra amb cotxe, i això implica passar llargues estones a la carretera. Moments que ens fan pensar en persones importants, o tan sols per gaudir d’allò que veiem i que passa al nostre voltant. La cançó dona nom al disc que va ser nominat al millor àlbum pop de Lo Nuestro Awards de 1996.
7. Agost, Els Pets
Una bona manera de donar la benvinguda al mes d’agost és escoltant la cançó dels Pets que porta per títol el mateix mes, Agost. El tema també dóna nom al seu vuitè l’àlbum, que es va publicar l’any 2004.
Els de constantí, amb aquesta cançó reviuen els actes més quotidians que es fan durant l’estiu: anar a la platja, la vida als pobles de costa, les colles d’amics o els petons d’estiu. I pronostiquen una època de l’any on la cadència del temps és més lenta, feixuga i mandrosa i que ens permet gaudir de les vacances i de la bona companyia, tot plegat, el mes d’agost “ens fa recordar la bellesa del temps que passa a poc a poc”. Un moment de pausa abans que la voràgine del temps ens torni a la rutina mentre la tardor, discretament es va apropant.
8. Exile, Taylor Swift ft. Bon Iver
Taylor Swift va sorprendre la setmana passada amb el llançament d’un àlbum sorpresa: Folklore. Dijous la cantant va anunciar el disc amb els títols de les 16 cançons, així com les col·laboracions amb altres artistes. La matinada de divendres els seus fans ja van poder gaudir del seu vuitè àlbum d’estudi. Swift explica que el treball ha estat producte del confinament, que li ha proporcionat el temps que necessitava per pensar i crear. Amb Folklore l’artista torna a sorprendre amb un altre canvi de registre: el folk. Els seus primer àlbums, Taylor Swift i Fearless, la van llançar a la fama com a cantant de música country quan tan sols era una adolescent i més endavant es va consolidar com a artista pop amb Red. Aquest darrer projecte trenca amb l’anterior, Lover, i explora l’indie folk, amb balades al piano i guitarres acústiques que connecten amb el country dels seus inicis.
Aquesta setmana us recomanem que escolteu la cançó del nou disc Exile. Swift ha comptat amb la col·laboració de Bon Iver, que n’ha co-escrit la lletra i a qui podem sentir com a vocalista de la cançó.
9. El cóndor pasa, Leo Rojas
Un 28 de juliol de 1821 el Perú va declarar la seva independència respecte a l'Estat espanyol. Un alliberament que va suposar la ruptura política i la desaparició del Virregnat del Perú. Al llarg del segle XVIII hi va haver múltiples moviments i manifestacions indígenes contra la dominació colonial i el tracte d'aquestes autoritats cap a la població. L'any 1920 l'Expedició llibertadora liderada per José de San Martín va desembarcar al Perú i proclamava a Lima la independència de l'Estat peruà sota el seu protectorat, moment en què es va formar el primer congrés constituent del país. L'alliberament del Perú va ser un dels capítols importants de les guerres d'independència hispanoamericanes.
El cóndor pasa, es una peça musical orquestral de sarsuela composta pel músic peruà, Daniel Alomía Robles i escrita l'any 1913. Aquest tema, declarat Patrimoni Cultural de la Nació, és un dels himnes musicals més coneguts del Perú. La seva suau melodia recorda els màgics temps dels Inques.
A més, és un dels temes peruans més difosos arreu del món i serveix com a estàndard de la nació a l'estranger. L'any 1970 Simon and Garfunkel en van fer una versió en anglès, titulada "El Cóndor Pasa (If I Could)" que va popularitzar la cançó als països de parla anglesa. Us deixem amb la versió de l'artista peruà, Leo Rojas, que interpreta el tema amb la flauta de Pan.
10. El barber de Sevilla-Obertura, Royal Philharmonic Orchestra
Aquest 27 de juliol, l'estimat conill dels Looney Tunes, Bugs Bunny, fa ni més ni menys que 80 anys. L'estiu de 1940 es va publicar el seu primer curt, 'A Wild Hare' (Una llebre salvatge) de Tex Avery, on el conill feia enfadar al caçador Elmer. La llebre es va convertir en un personatge ocurrent, divertit, burleta i un gran supervivent. El dibuix animat, inspirat en Clark Gable i Groucho Marx, va arribar a a parodiar a Hitler i fins i tot a representar una part de l'òpera italiana de Gioachino Rossini: El barber de Sevilla. Una composició que, en alguns moments, té un ritme trepidant que s'adiu a les aventures i peripècies del conill.

