Un somni, una 'boy band' i el rei del pop - Diari de Barcelona

10 cançons
Un somni, una 'boy band' i el rei del pop
Les 10 cançons imprescindibles de la setmana
1. Born to run - Bruce Springsteen
El 25 d'agost de 1975 Bruce Springsteen va publicar el seu tercer àlbum d'estudi, Born to Run, el qual li proporcionà el salt a la fama. El disc va ser un èxit comercial i de crítica, arribant a la posició número tres del Billboard 200. Així mateix, va aconseguir vendre sis milions de còpies als Estats Units el 2000, consolidant-se com un dels millors àlbums de tots els temps. El senzill que dona nom a l'àlbum, Born to Run, va ajudar Springsteen a assolir la popularitat entre el gran públic i les cançons Thunder Road i Jungleland han esdevingut clàssics de la música rock.
Born to run va ser el primer single d'èxit mundial de Springsteen, arribant a la posició 23 del Billboard Hot 100. Escrita en primera persona, la cançó és una carta d'amor a una noia anomenada Wendy, per la qual el protagonista sembla tenir la passió d'estimar, però no la paciència. Tanmateix, Springsteen ha apuntat que el senzill té un nucli molt més simple: sortir de Freehold, on el cantant va néixer. Des de Billboard van descriure la cançó com "un dels millors himnes de rock a la llibertat individual mai abans creat".
2. Do you hear the people sing - Les Misérables
Un 26 d’agost de fa 231 anys es va publicar la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà (La Déclaration des Droits de l'Homme et du citoyen), un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa. La seva redacció recollia la influència de la declaració d’independència dels EUA (1776) i del pensament dels filòsofs del segle XVIII, com Rousseau o Montesquieu. Va ser adoptada per l’Assemblea Nacional Constituent com a primer pas per redactar una Constitució.
Malgrat el seu caràcter d’universalitat, no incloïa les dones, reconeixent la condició de ciutadania només als homes. Així mateix, tampoc propugnava abolir l'esclavitud. Tot i les importants mancances, és considerada com un dels instruments precursors dels Drets Humans i tingué una gran influència en tots els moviments posteriors d’alliberament de l’absolutisme.
No sentiu aquesta veu? (À la volonté du peuple, en la versió original francesa) és una de les principals i més populars cançons del musical de 1980 Les Misérables. La cançó és una crida revolucionària perquè el poble superi l’adversitat.
3. Hey Jude - The Beatles
Una de les cançons més melancòliques i populars de la banda que va revolucionar el context musical de tots els temps: Hey Jude. El tema es va publicar el 26 d'agost de 1960 i va ser escrit per Paul McCartney. Però darrere d'una bona cançó, sempre s'hi amaga una bona història. El compositor no va pensar la lletra en va, sinó que la va dedicar a Julian, el fill de John Lennon, el seu company de banda. Ho va fer per animar-lo i consolar-lo després del divorci dels seus pares. Inicialment el tema s'anava a titular Hey Jules, però finalment va derivar a Hey Jude pel seu ritme i sonoritat.
En una entrevista, el músic britànic va explicar que va pensar la lletra mentre conduïa: "Tenia un missatge esperançador per Julian: vinga noi, els teus pares es divorcien. Sé que no ets feliç, però estaràs bé".
La cançó és tot un himne, no tant perquè s'hagin arribat a vendre prop de vuit milions de còpies, sinó perquè els aficionats d'equips de futbol de Cardiff City, l'han utilitzat per compondre diferents càntics. A més, va ser el tema amb el qual es van donar per finalitzats els Jocs Olímpics de Londres de 2012.
4. Be my baby - The Ronettes
Darrere d'una bona cançó, moltes vegades s'hi amaga una molt bona compositora. Parlem d'Ellie Greenwich, la novaiorquesa que va morir el 26 d'agost de 2009 a causa d'un atac de cor.
Greenwich va ajudar a donar forma a la música pop durant la dècada dels 60. Entre les seves composicions destaquen Do daa ron ron per The Crystals, Chapel of love per The Dixie Cups' o River deep, mountain high per Ike i Tina Turner.
També cal recordar Be My Baby o Baby I Love You com una de les seves peces que va donar fama a la formació de The Ronettes. El grup estava format per Veronica Bennet que després va prendre el nom de Ronnie Spector; la seva germana, Estelle Bennet i la seva cosina, Nedra Talley.
Quan es va llançar Be my baby com a senzill l'any 1963, va arribar al número 2 de la llista Billboard Hot 100 i a la quarta posició de la llista britànica Record Retailer.
5. Gloria - Laura Branigan
El 26 d'agost de 2004 moria la cantant de pop rock i actriu nord-americana Laura Branigan. El seu salt cap a la fama va ser gràcies a la cançó Gloria (1982) del cantautor italià Umberto Tozzi, que a més li va proporcionar la primera nominació als premis Grammy i un nivell de vendes per aconseguir un Disc d'or i un Disc Platí. Una cançó que desprèn optimisme, força, diversió i a hores d'ara, moltes ganes de tornar a les pistes de ball.
Braningan va estudiar a Nova York a l'American Academy of Dramatic Arts. Posteriorment va treballar com a corista de Leonard Cohen. L'any 1984 va arribar al número 1 a Canadà i Alemanya amb el hit Self control, originalment cantada per l'italià Raf i escrita per Giancarlo Bigazzi. Laura Braningan, sens dubte, és una de les icones de la música dels anys vuitanta.
6. One Day (Vandaag) - Bakermat
"Tinc el somni que un dia aquesta nació s'alçarà i viurà el significat veritable del seu credo –tenim aquestes veritats com a evidents: tots els homes són creats iguals", pronunciava Martin Luther King el 28 d'agost de 1963 des de les escalinates del Monument a Lincoln durant la Marxa a Washington pel treball i la llibertat. En un context de lluita per la igualtat davant la llei i el ple accés als drets civils d'aquells grups que no en tenien, especialment els ciutadans afroamericans, el discurs de Martin Luther King – considerat com un dels millors discursos de la història – va marcar un moment definitori.
En el seu discurs, Luther King versa sobre el seu desig d'un futur en el qual els negres i els blancs puguin coexistir com a iguals i en harmonia. Apel·la a fonts icòniques i àmpliament conegudes, com la Bíblia, i invoca la Declaració d'Independència dels Estats Units, la Proclamació d'Emancipació i la Constitució dels Estats Units. La Marxa en la qual Martin Luther King va pronunciar el seu cèlebre discurs va ajudar l'aprovació de la Llei dels Drets Civils (1964) i la Llei del Dret a Vot (1965).
Vandaag és una cançó del productor holandès Bakermat. Va ser llançada l'agost del 2012 i va arribar a col·locar-se en les 10 primeres posicions a Àustria, Bèlgica, França i els Països Baixos. El 2014 va ser reeditada per Sony com One Day (Vandaag), convertint-se en un èxit en diversos països europeus.
7. Aus Goethe’s Faust - Ludwig van Beethoven
El 28 d’agost de 1749 naixia el qui seria el pare del romanticisme alemany, Johann Wolfgang von Goethe. La seva obra, que abraça gèneres com la novel·la, la poesia lírica, el drama i fins i tot tractats científics controvertits, va deixar una profunda empremta en importants escriptors, compositors, pensadors i artistes que el succeïren. Funcionari de la Cort de Weimar – fet que li va permetre relacionar-se amb l’alta aristocràcia i personatges cabdals com Napoleó, Ludwig Van Beethoven o Friedrich von Schiller – se’l coneix sobretot per ser l’iniciador del corrent literari alemany Sturm und Drang (Tempesta i impuls), precursor del romanticisme alemany.
Entre les seves obres més destacades s’inclouen el Faust (1808), obra de teatre en forma de tragèdia considerada com una de les grans creacions de la literatura universal, Els sofriments del jove Werther (1774), que li va suposar una enorme fama com a escriptor del corrent Sturm und Drang, Els anys d’aprenentatge de Wilhelm Meister (1795), Poesia i veritat (1808 – 1831), Les afinitats electives (1809) i Prometeu (1789).
(Interpretat per Dietrich Fischer-Dieskau)
8. Billie Jean - Michael Jackson
El Rei del Pop va néixer el 29 d’agost de 1956. Michael Jackson, amb el seus moonwalk i distintius passos de ball, la seva recognoscible veu i les seves impactants cançons, s’havia convertit en tot un ídol de masses. De fet, la seva música encara perviu avui en dia, ja que durant anys ha encapçalat la llista d’artistes morts amb més recaptació. Qui no ha cantat o ha ballat alguna vegada els seus famosos Thriller, Billie Jean o Man in the mirror?
Les seves contribucions i reconeixement en la història de la música i el ball, així com la seva publicitada vida personal, el van convertir en una figura internacional en la cultura popular durant més de quatre dècades. Els seus vídeos musicals, entre els quals destaquen Beat It, Billie Jean i Thriller són acreditats com una ruptura de les barreres racials. Així mateix, el seu àlbum Bad (1987) va ser el primer àlbum a tenir cinc cançons en el número 1 de la llista Billboard Hot 100, i Thriller (1982) és l’àlbum més venut de tots els temps. La llista de fites aconseguides per Michael Jackson, conegut mundialment com a Rei del Pop, és d'allò més llarga, mostra del seu immesurable talent.
Billie Jean barreja ritmes post-disco, blues, funk i dance-pop. Inclosa en l’àlbum Thriller, va aconseguir la posició número 1 durant 76 setmanes no consecutives i va rebre dos premis Grammy el 1984, un d’ells per la categoria de millor cançó masculina. A més, el seu vídeo musical va impulsar la importància d'aquests en el màrqueting de la música popular.
9. A Hard Rain's A-gonna fall - Bob Dylan
El 29 d'agost és el Dia Internacional contra els assajos nuclears, així ho va aprovar l'Assemblea General de les Nacions Unides. La proposta va venir de la mà de la República de Kazakhstan amb la finalitat de commemorar la clausura del polígon d'assajos nuclears de Semipalàtinsk, que es va tancar justament el 29 d'agost de 1991.
Els assajos nuclears van començar a donar-se el 1945, i des de llavors, s'han executat gairebé 2000 proves deixant conseqüències nefastes pel medi ambient i la humanitat. La música, com a gran altaveu ha fet ressò del missatge en contra d'aquest tipus de proves i d'armament. Destaquen cançons com Eve of Destruction (1965) de Barry McGuire, Nuclear Waste (1977) de The Radio Actors i Sting, Enola Gay (1980) de OMD o a Hard Rain's A-gonna fall (1963), de Bob Dylan.
Aquesta última mostra la visió pessimista del cantautor sobre la crisi de míssils entre Estats Units i Cuba de 1962. La lletra ho reflecteix: "He estat davant d'una dotzena d'oceans morts, m'he endinsat deu mil milles a la boca d'un cementiri i és dura, és dura, és dura, molt dura, és molt dura la pluja que caurà". La cançó forma part del disc The Freewheelin' Bob Dylan publicat un any després.
10. What Makes You Beautiful, One Direction
El 29 d'agost de 1993, fa 26 anys, va néixer Liam Payne, un dels integrants del grup que va revolucionar les adolescents l'any 2010. Parlem de la banda britànica i irlandesa One Direction. La seva història comença al programa de televisió anglès The X factor. En un inici es van presentar al programa de televisió per separat, però Simon Cowell, un dels directius de la companyia musical Sony, va voler crear un grup amb els cinc integrants.
Tot i quedar en tercera posició al concurs, la banda va agafar una embranzida aclaparadora. Un d'aquests impulsos el va tenir gràcies a les xarxes socials i al ressorgiment del concepte de boy band. Els seus àlbums, Up All Night (2011) i Take Me Home (2012) van assolir vendes records. D'aquests en destaquen cançons com What Makes You Beautiful, Live While We're Young.
Tot i la fama de One Direction, l'any 2016 van decidir fer un recés i des de llavors la banda no ha tornat a unir-se.

