Un nen a Yenagoa, Nigeria
Per Redacció
Publicat el 30 de juliol 2020
Temps de lectura 5 minuts

Un terç dels nens del món, uns 800 milions en total, estan intoxicats amb plom, una neurotoxina que pot causar danys irreparables al cervell, segons alerta un informe publicat ahir per Unicef i l'ONG Pure Earth.

L'estudi assegura que un de cada tres nens té nivells de plom en sang iguals o superiors a 5 micrograms per decilitre, nivell en el qual es considera necessari actuar. Fins i tot, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), assegura que els nivells més baixos de plom poden estar vinculats a una menor intel·ligència, dificultats de comportament i problemes d'aprenentatge en menors.

Tot i que sigui un problema d'arreu del món, les zones més afectades avui dia són els països amb pocs recursos. Gairebé la meitat d'aquests 800 milions de nens intoxicats viuen a la regió d'Àsia Meridional.

Enverinament a escala massiva 
L'estudi, el primer que s'efectua a aquesta escala, conclou de manera inequívoca que nens estan sent "enverinats a una escala massiva i prèviament no reconeguda". La directora executiva d'Unicef, Henrietta Fore, manifesta que "el plom causa estralls silenciosos en la salut i desenvolupament dels nens, amb unes conseqüències que són potencialment fatals". Per això, són necessàries mesures urgents. 

Unicef i Pure Earth reclamen als governs acabar amb l'exposició dels nens al plom, amb legislació, millores en la prevenció i control dels sistemes de monitoratge, reforçant el tractament dels menors afectats i més conscienciació pública.


Riu Buriganga, a Hazaribach, un districte central de Dhaka, Bangladés. Font: EFE

"La bona notícia és que el plom pot reciclar-se de manera segura sense exposar els treballadors, els seus fills i els veïnats circumdants. Els llocs contaminats amb plom es poden reparar i restaurar", va explicar el president de Pure Earth, Richard Fuller. "És possible educar a la gent sobre els seus perills i capacitar-los per a protegir-se a si mateixos i als seus fills. El retorn de la inversió és enorme: millor salut, major productivitat, major coeficient intel·lectual, menys violència i un futur més brillant per a milions de nens en tot el planeta", va recalcar.

Conseqüències del plom

El plom, un metall pesant molt utilitzat des de l'antiguitat per a una gran varietat d'aplicacions, és una potent neurotoxina que resulta especialment nociva per a nens i, sobretot, per als menors de cinc anys, quan encara no s'ha desenvolupat plenament el cervell. La substància pot causar una deterioració neurològica, cognitiva i física per tota la vida. 

En el cas dels nens de més edat i els adults, es considera que una exposició prolongada al plom augmenta el risc de problemes de salut, incloses complicacions cardiovasculars i renals.

Un terç dels nens del món, uns 800 milions en total, estan intoxicats amb plom. Font: @PureEarthNow

La causa del problema

L'estudi apunta al reciclatge informal i deficient de bateries de plom habituals en els automòbils com un dels principals factors que contribueixen a la intoxicació dels nens que viuen en països d'ingressos baixos i mitjans, on el nombre de vehicles s'ha triplicat en els últims vint anys. Aquest augment, al costat de la falta de regulació i infraestructures per al reciclatge, fa que fins al 50% de les bateries de plom àcid es reciclin de manera perillosa en l'economia submergida, posant en perill als treballadors i a les persones que viuen en zones pròximes. 

Altres fonts d'intoxicació inclouen el plom en l'aigua procedent de l'ús de canonades fabricades amb ell; activitats com la mineria, la pintura i els pigments a base d'ell o la gasolina amb plom, que ha disminuït considerablement en les últimes dècades. També les soldadures de plom en llaunes d'aliments i el plom en espècies, cosmètics, joguines i altres productes de consum.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —