Una insurrecció militar, un concert benèfic i el ball del cavall - Diari de Barcelona

10 cançons
Una insurrecció militar, un concert benèfic i el ball del cavall
Les 10 cançons imprescindibles de la setmana (13 de juliol - 19 de juliol)
1. We are the champions - Queen
Fa 35 anys es va celebrar el Live Aid, un concert benèfic que va tenir lloc simultàniament a l’Estadi de Wembley a Londres i a l’Estadi JFK a Filadèlfia el 13 de juliol de 1985. Un hit mediàtic-musical, que en molts aspectes va simbolitzar el principi del fi d’una època. Més de 1.500 milions de persones van seguir l’esdeveniment per televisió i es va aconseguir recaptar 100 milions de dòlars per reduir la fam a Etiòpia. Bob Geldof, cantant de The Boomtown Rats, va ser l’encarregat d’organitzar l'acte.
Artistes d’arreu del món, com Bob Dylan, Madonna, David Bowie, Queen o U2, entre molts altres, es van unir per la causa, amb un gran èxit mundial. Una de les actuacions més memorables del concert va ser la de Queen, especialment de Freddie Mercury, qui va dur a terme una interpretació inoblidable. El grup estava perdent forces a principis dels 80 després d’una carrera de múltiples èxits, però va aconseguir captivar al públic durant 20 minuts, viatjant a través dels seus èxits, com Bohemian Rhapsody, Hammer to Fall o We are the Champions. Amb motiu d’aquest memorable esdeveniment, el 13 de juliol va ser declarat el dia mundial del rock.
2. What the Water Gave Me - Florence and the Machine
El 13 de juliol de 1954 moria l'artista Frida Kahlo. La pintora és reconeguda arreu del món per les seves aportacions en l'art d'avantguarda mexicà, que reivindicava la cultura popular i les tradicions de la seva terra.
Malauradament, des de petita va tenir problemes de salut relacionats amb la poliomielitis. Sovint s'havia de sotmetre a operacions quirúrgiques que li impedien dur una infància normal i que l'obligaven a aïllar-se. A més, als 18 anys va patir un greu accident amb un autobús, es va fracturar la columna vertebral i es va trencar diverses costelles, el coll i la pelvis, cosa que li va impedir caminar durant molt de temps. L'avorriment causat per la convalescència la va dur a pintar, és per això que una bona part dels seus quadres els va fer estirada al llit o al bany.
En un d'aquests quadres, Lo que el agua me dió, veiem el món de Kahlo flotant sobre l'aigua de la seva banyera al més pur estil surrealista. La cantant de Florence and the Machine, Florence Welch, es va inspirar en aquest quadre de Kahlo i en va utilitzar el títol en una de les seves cançons, What the Water Gave Me.
3. Lo que pasó, pasó - Daddy Yankee
El 13 de juliol de 2004, el tercer àlbum d’estudi del cantant porto-riqueny Daddy Yankee, Barrio Fino, veia la llum, obrint les portes del gènere del reggaeton a la resta del món. Va ser considerat el millor disc de música llatina de la dècada, rebent dues nominacions en els Grammy Llatins del 2005, de les quals en va aconseguir guanyar una. Paral·lelament, va liderar les llistes de diferents països del món, com Chile, Argentina, Puerto Rico, República Dominicana, Colòmbia o Mèxic. El llançament de l’àlbum més important de la història del reggaeton va suposar, a partir d'aquell moment, la producció de nombroses cançons d'aquest gènere, que actualment omplen les llistes d’èxits de l’estat espanyol.
En total, l’àlbum ha venut més de 25 milions de còpies a escala mundial i es va convertir en l’àlbum més venut de Daddy Yankee, que inclou cançons com Gasolina, Cuéntame o Lo que pasó, pasó.
4. Corrandes d'exili - Lluís Llach
Aquesta setmana fa 84 anys que es va iniciar la insurrecció militar que sentenciaria el futur de l’estat espanyol. Entre el 17 i el 18 de juliol es va produir l’Alzamiento Nacional, el cop d’estat dirigit contra el govern de la Segona República sorgit de les eleccions del 1936. El parcial fracàs del sollevament va conduir a la cruenta Guerra Civil Espanyola que, després de la victòria del bàndol nacional l’any 1939, va deixar pas a la llarga dictadura de Francisco Franco.
Corrandes d’exili és un dels poemes més coneguts de Pere Quart, publicat el 1947 des de Santiago de Xile, on l’autor estava exiliat. El poema versa sobre els republicans que es van haver d’exiliar el 1939 després de la seva derrota durant la Guerra Civil Espanyola i es considera un poema estretament vinculat amb l’autor, ja que ell mateix va haver de fugir exiliat per haver mostrat suport explícit al bàndol republicà.
5. Sunday Bloody Sunday - U2
El 19 de juliol de 1997, a Irlanda del Nord, l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) va decretar l’alto el foc incondicional. Amb aquesta acció va impulsar el procés de pau del conflicte nord-irlandès, que va causar múltiples morts durant la segona meitat del segle XX. El conflicte va enfrontar, d’una banda, els unionistes d’Irlanda del Nord (de religió protestant, majoritària a la regió), partidaris de preservar els llaços amb el Regne Units. Al bàndol contrari de l’enfrontament, els republicans irlandesos, majoritàriament catòlics, eren partidaris de la independència o bé la integració de la província a la República d’Irlanda, país de religió catòlica. Els dos bàndols acabaren recorrent a les armes, i el país es va sumir en una espiral de violència que s’allargà des del 8 d’octubre de 1968 fins a la firma de l’Acord de Divendres Sant, el 10 d’abril de 1998.
La banda irlandesa de rock, U2, va escriure la cançó Sunday Bloody Sunday arran dels incidents de l’anomenat Diumenge Sagnant de 1972, en el marc del conflicte nord-irlandès.
6. La vida es un carnaval - Celia Cruz
Ara fa 17 anys, un 16 de juliol ens deixava la cantant cubana Celia Cruz, considerada “La Reina de la Salsa” i “La Guarachera de Cuba”. Al llarg de la seva carrera, Cruz va interpretar i popularitzar internacionalment ritmes tropicals com el son, el son montuno, la rumba, la guaracha i el bolero. Tanmateix, el gènere que li va permetre fer el salt a la fama va ser la salsa, ritme influenciat per estils de diferents parts del món.
Algunes de les cançons interpretades per Celia Cruz formen part del patrimoni cultural de Llatinoamèrica. Entre les més famoses es troben Quimbara, Burundanga, La vida es un carnaval, La negra tiene tumbao, la versió salsa de Yo viviré, entre moltes altres. Al llarg de la seva carrera va ser guardonada amb nombrosos premis, reconeixements i distincions, inclosos dos Grammy i tres Grammy Llatins.
La vida es un carnaval va ser llançada com el senzill principal de l’àlbum d’estudi de Cruz Mi vida es cantar (1998) i s’ha convertit en una de les seves cançons més populars.
7. Bastille Day - Rush
La França de finals del segle XVIII, com molt altres països europeus a l'època, estava sotmesa a l'Antic Règim i a la monarquia absoluta de Lluís XVI. El sistema provocava una gran desigualtat entre la minoria noble que gaudia de grans privilegis i la majoria que moria de gana. La Revolució Francesa va aconseguir capgirar aquest Antic Règim.
Les elits que governaven ignoraven el patiment del Tercer Estat, l'estament més baix del feudalisme, format per la burgesia i la pagesia, i els van apujar els impostos quan els privilegiats es van negar a pagar-ne. Així doncs, no és d'estranyar que el juliol de 1789, quan els representants d'aquest Tercer Estat en els Estats Generals es van rebel·lar contra l'Antic Règim, la ciutat de París s'unís i el poble, exaltat, assaltés la Bastilla, una antiga fortalesa que s'havia convertit en el símbol del despotisme reial. El 14 de juliol de 1789, dia en què la Bastilla va ser assaltada i presa pel poble parisenc és considerat l'inici de la fi de l'Antic Règim i el començament de la Revolució Francesa.
Bastille Day és una cançó del grup de rock canadenc Rush, publicada el 1975. La cançó utilitza la presa de la Bastilla com una al·legoria del fervor revolucionari necessari per lluitar contra el govern tirànic.
8. Jo vull ser rei - Els Pets
Existeix un període de temps en la biografia del rei emèrit Juan Carlos que sol quedar difuminat: 43 dies en què Juan Carlos de Borbó, aleshores príncep, va esdevenir cap de l’estat del franquisme mentre Franco encara vivia.
El 9 de juliol de 1974, Francisco Franco va ser ingressat en un hospital per una flebitis que es va agreujar el 19 de juliol. L’empitjorament de la salut del dictador va portar al president del govern, Arias Navarro, a plantejar la necessitat de transmetre els poders del cap del franquisme. I així, el 19 de juliol, Juan Carlos es va convertir en cap d’estat. Des d’aquell moment va adquirir el poder de convocar les corts franquistes, designar i rellevar de les seves funcions el president del govern, al president de les Corts, convocar i presidir el Consell de Ministres i la Junta de Defensa Nacional, entre moltes altres atribucions.
9. Gagnam Style - PSY
És impossible no haver escoltat mai Gagnam Style: durant mesos va sonar a les ràdios, a les festes i, fins i tot, se’n van fer versions, com la de la sèrie de TV3 Polònia. El cantant sud-coreà PSY va llançar la cançó el 15 de juliol del 2012, marcant l’inici d'un èxit comercial mundial.
El vídeo musical de la cançó, característic per la seva peculiar coreografia —que ha rebut el nom de “ball del cavall”— va ser el vídeo de Youtube més vist el 2012. Així, va aconseguir el premi al millor vídeo a la cerimònia dels MTV Europe Music Awards el 2012 i el desembre d’aquell mateix any va arribar a les mil milions de visites a Youtube, una fita mai abans aconseguida per cap altre vídeo o per altres portals existents. Actualment és un dels deu vídeos més vistos en la història de Youtube.
10. Space Oddity - David Bowie
El 16 de juliol de 1969 s'enlairava l'Apollo 11, la primera missió que va portar l'home a la lluna. En el context de la Guerra Freda, la missió posava fi a la cursa espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica.
Tan sols uns dies abans, l'11 de juliol, David Bowie llançava la cançó Space Oddity, que obria el seu segon àlbum d'estudi. Va ser el primer senzill de Bowie d'arribar a les llistes britàniques. La cançó parla d'un astronauta fictici, Major Tom, que s'embarca en una missió espacial fallida. Tot i relacionar-se amb la missió de l'Apollo 11, Bowie es va inspirar molt en la pel·lícula 2001: A Space Oddissey, de Stanley Kubrick. La temàtica de l'espai és recurrent en moltes cançons de l'artista, una temàtica que dominava la cultura popular de l'època i que el portaria a escriure Life on Mars?, Starman o Blackstar.

