- opinió -

Una “X” que es vol fora de l’equació

Canvi de disseny, un cop més d'Elon Musk contra la supervivència de Twitter

Imatge del nou logotip de Twitter
Publicat el 01 d’agost 2023

Si ets un usuari recurrent, o un addicte com jo, de la xarxa social Twitter (em nego a anomenar-la pel seu nou nom), de ben segur que hauràs trobat milers de tuits en contra dels canvis i el rebranding que està patint. Elon Musk ha disparat contra l’icònic ocell que representava l’aplicació des del 2006 i, al seu lloc, ha col·locat una simple“X”. Un símbol que vol dir moltes coses, però que en aquest cas l’únic que significa és la mort d’una marca que havia aconseguit ser influent arreu del món. L’assassinat de la marca, però, es remunta mesos enrere, poc després que el propietari de Tesla adquirís Twitter l’octubre del 2022. 

Musk conquereix Twitter

Després de pagar 44 milions de dòlars i oficialitzar-se com a propietari de la xarxa, Musk va començar amb les transformacions d’aquesta. Uns mesos després, va aparèixer el polèmic Twitter Blue, un sistema de subscripció de l’aplicació. Amb l’excusa de voler millorar l’aplicació, i no pas com un intent de fer més diners, Musk va crear aquest sistema de quotes que presenta una sèrie de beneficis al subscriptor. 

Entre aquests es troben: poder penjar vídeos i tuits més llargs, aparèixer millor posicionades pàgines d’altres usuaris o entre les respostes, veure menys publicitat o la possibilitat d’editar els tuits penjats. Ei, i tot això per tan sols uns vuit eurets mensuals, que bé!

L'abril de 2023, la xarxa social va deixar de ser una empresa independent quan va fusionar-se amb la companyia tecnològica Xcorp. D’aquesta manera Musk deixava encara més clares les intencions de ser una “superapp” com WeChat, el gegant xinès que els usuaris utilitzen per gairebé tot en el seu dia a dia: missatgeria, compres, transferències. De fet, el cap de l’empresa ja va mostrar la seva admiració (o hauria de dir intenció de copiar-se?) envers l’aplicació xinesa l’any 2022.

Còpia de la còpia

Mentre el propietari de Twitter semblava calar foc a la seva pròpia casa, Zuckerberg va voler entrar en el joc i aprofitar la debilitat per llençar una alternativa als tuits, així va veure la llum 'Threads'. L'aplicació, fortament inspirada (no direm calcada, però gairebé) serveix com a plataforma de microblogging, és a dir per publicar opinions o pensaments. Entre les poques diferències que hi ha destaca que per tenir una conta de Threads cal tenir prèviament un compte d'Instagram, ambdues xarxes socials del gegant Meta. Tot i que va tenir molt èxit al principi, a causa de les seves funcions poc desenvolupades va patir una davallada. Zuckerberg es proposa millorar-la per fer-la una digna de rival d' "X".

Davant les similituds entre els logotips de les dues plataformes, els usuaris imaginen el següent escenari: Musk, que no podia estar-se quiet davant l'amenaça va decidir que si l'havien copiat ell també ho faria (no pot ser menys), així que, llença a la paperera l'antic logotip i agafa com a inspiració el blanc i negre que caracteritza a Threads. Va, ens creurem que no ha estat intencionat...

L'última estacada

L'últim moviment que ha dut a terme el multimilionari ha estat el més visual de tots. Ha fet desaparèixer l’ocell, el color blau i tot allò que tingués a veure amb l’antic Twitter, fins i tot ha canviat el botó de “tuitar” (tweet) per “publicar” (post). Musk defensa aquest moviment al·legant que és un canvi necessari per apropar-se a una innovació de la xarxa i que “ja feia temps que s’hauria d’haver canviat”, tal com va dir durant una reunió a TwitterSpace. Els usuaris, però, no ho veuen com un encert (comprensible). Desprendre's de tot el que involucra la marca és un pas que no sembla apropar a Musk a allò que volia: ni més beneficis, ni més usuaris satisfets. De fet, aquests últims han omplert la xarxa de mems i crítiques a la nova imatge: amb raó.

Els usuaris es mantenen fidels

Entre alguns dels comentaris que més es repeteixen, he trobat d'alguns amb els quals concordo i m'han fet especial gràcia: "Els meus avis no han deixat de comptar en pessetes, no deixaré de dir-li Twitter a X" o "Amb Twitter seré com la meva tieta que encara li diu Pryca al Carrefour". Ja estem vivint prou canvis com a societat, només faltava això Sr. Musk!

L'aparença del logotip tampoc s'ha deslliurat de les brometes dels tuitaires, en defensa seva diré que s'hi presta bastant. De veritat s'ha canviat un ocellet moníssim per una icona que podria trobar-se a la capçalera d'una pàgina per a adults? I no em digueu que no ho heu pensat perquè no m'ho crec. Musk ha aconseguit tenir l'atenció de tothom, però... realment val la pena fer-ho així?

Per cert, és graciós el fet que el propietari de la xarxa social ha hagut de robar-li, sense cap compensació per descomptat, el nom d'usuari "@x" a un reconegut fotògraf per poder utilitzar-a ell... no ho sé, potser no toca fer les coses així. En fi, ben aviat veurem si tota aquesta estratègia ha estat una jugada mestra o un error més a afegir a la (inacabable) llista del cap de la plataforma.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —