Desescalada
Per ACN
Publicat el 01 de juny 2020

Les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central i l'Alt Penedès i el Garraf passen avui a la fase 2 del pla de desescalada. D'aquesta manera, s'uneixen a les tres regions que ja van fer el salt la setmana passada: Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran. L'altra cara de la moneda és Lleida que no passarà de fase, tot i que el pas a la 1 sí que l'havia fet amb aquestes àrees ara es mantindrà a fase 1 després que s'hi detectés un augment dels casos positius en coronavirus.

També es quedaran a la fase 1 l'àrea metropolitana nord i sud i Barcelona ciutat, encara que amb canvis: a partir d'avui s'unifiquen en una sola regió i, per tant, es permetrà la mobilitat entre tots els municipis que la componen després que el Ministeri de Sanitat avalés la proposta de la Generalitat d'unificar les tres regions sanitàries (Metropolitana Sud, Metropolitana Nord, i Barcelona). Això, però, no inclourà l'Alt Penedès i el Garraf, que tot i pertànyer a la regió metropolitana sud no es troben a la mateixa fase. Així, aquestes dues comarques es tractaran com un subsector independent durant tota la desescalada, ja que van unes setmanes per davant de la resta de regió.

L'estancament de Lleida

Lleida, que fins ara havia evolucionat al mateix ritme que Catalunya Central i Girona, s'estanca finalment a la fase 1. Salut va decidir no incloure aquesta regió en el salt a la fase 2 ja que s'hi va detectar una augment dels casos positius. Tal i com va informar la conselleria, el repunt de positius correspon a casos lleus i asimptomàtics, sobretot en empreses agroalimentàries i en residències. A més, també s'explica l'augment pel contagi en una festa d'aniversari amb 20 persones.

A banda de Lleida i l'àrea metropolitana de Barcelona, seguirà en fase 1 Madrid i gran part de Castella i Lleó. En aquesta fase es permet l'obertura de terrasses, les trobades de fins a deu persones i l'obertura de locals amb actes culturals si no es supera el terç d'aforament, i es permetrà l'obertura de piscines exclusivament per a la pràctica esportiva. No es podrà superar el 30% de la capacitat, hi haurà d'haver 2 metres de distància entre nedadors i s'hauran de fer torns.

Què suposa l'entrada a la fase 2?

Amb l'entrada a la fase 2 la Catalunya Central, Girona, l'Alt Penedès i el Garraf podran gaudir d'un relaxament en les restriccions, com poden ser l'eliminació de les franges horàries –amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a gent gran-, o la possibilitat de fer reunions de fins a 15 persones. També es permet obrir restaurants al 40% de l'aforament, casaments amb 100 persones com a màxim a l'aire lliure i 50 en espais tancats i visites a monuments i sales d'exposicions.

A més, es deixa banyar-se en piscines i platges. En el cas de les piscines es permet, ara sí, el seu ús recreatiu, també amb un 30% de l'aforament com a màxim. Pel que fa a les platges, el Govern ha recomanat als ajuntaments que limitin el temps d'estada a les platges més concorregudes, així com dividir la platja per sectors per poder controlar millor l'aforament. Alguna de les propostes que també plantegen és posar senyals a terra per poder distribuir l'espai.

El 70% dels espanyols ja estan en fase 2 de la desescalada

Una de les grans novetats d'avui és que les escoles que es trobin en territoris en fase 2 podran obrir les seves portes. Encara que el retorn és voluntari, es preveu més activitat als cursos que acaben cicle, com són 6è de primària, 4t d'ESO o 2n de Batxillerat. Les ràtios que ha establert el Departament són de 8 o 10 alumnes a educació infantil, de 13 a primària i de 15 a secundària. El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha assegurat que el 40% de les escoles públiques i el 20% de les concertades reprendran la seva activitat entre aquest dilluns i dimarts.

Quins avantatges té l'entrada a la fase 3?

Avui, Formentera, El Hierro, La Gomera i La Graciosa passen a la fase 3. Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre garantint la distància de seguretat- i l'obertura de les barres de bars o l'ampliació de l'aforament de les terrasses fins al 75%.

A més, podran obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície –a les altres fases es permet l'obertura de només 400 metres quadrats de l'establiment- al 50% de la seva capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —