La farmacèutica AstraZenenca ha col·laborat amb la universitat
Per EFE
Publicat el 19 de novembre 2020
Temps de lectura 4 minuts

La segona fase de proves clíniques de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la universitat anglesa d'Oxford demostra que és segura en persones grans sanes i provoca una resposta immune, segons ha informat la revista mèdica "The Lancet". 

En col·laboració amb la farmacèutica AstraZeneca i altres organismes, els investigadors han provat el preparat (ChAdOx1 nCoV-19) en un experiment amb 560 adults sans, entre ells 240 de més de 70 anys. L'objectiu era observar l'impacte en el sistema immune i possibles efectes secundaris. 

Els "prometedors resultats preliminars" indiquen que aquesta vacuna contra el virus SARS-CoV-2 ofereix "similars resultats de seguretat i immunogenicitat en adults sans de més edat que en aquells d'entre 18 i 55 anys". 

Segons "The Lancet", la Fase 2 permet concloure que l'antídot provoca "pocs efectes secundaris" i "indueix una resposta immune en ambdós parts del sistema immune en tots els grups d'edat tant amb una dosi baixa com estàndard". 

D'acord amb l'estudi, la vacuna britànica genera una resposta de cèl·lules T (capaces de trobar i atacar cèl·lules infectades pel virus) al cap de catorze dies de la primera dosi i una resposta d'anticossos al cap de 28 dies de la dosi de reforç. 

Els autors apunten que la Fase 3 de les proves clíniques, que estan en marxa, ha de confirmar aquests resultats i determinar "fins a quin punt la vacuna és efectiva per protegir-se de la infecció per SARS-CoV-2" en un grup més ampli i heterogeni de persones, que inclogui gent d'edat avançada amb patologies prèvies. 

Mostra utilitzada 

A l'estudi, que no mesura l'eficàcia de la vacuna per protegir del virus, 560 adults (160 d'entre 18 i 55 anys; 160 de 56 a 59 anys i 240 de més de 70) amb bona salut han rebut bé la vacuna d'Oxford. Els voluntaris de més de 55 anys van ser dividits en dos grups i van rebre una sola dosi de la vacuna o dues en un període de 28 dies. 

Tots van ser observats des del principi per detectar efectes adversos així com la resposta immune. Els autors assenyalen que els efectes secundaris van ser "lleus" (com dolor per la injecció, fatiga, mal de cap, febre o dolor muscular) si bé més comuns que amb la vacuna de control. 

La vacuna va induir anticossos contra la proteïna punta de la covid-19 28 dies després d'una primera dosi baixa o estàndard en tots els grups d'edat. Després de la vacuna de reforç, el nivell dels anticossos va augmentar fins als 56 dies de l'inici de l'experiment i el mateix va succeir amb els anticossos neutralitzadors 42 dies després. 

Un experiment que "té limitacions"

La investigadora Sarah Gilbert afirma que l'estudi "respon algunes de les qüestions" plantejades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la necessitat que les vacunes contra la covid-19 protegeixin les persones de més edat.

No obstant això, apunta que queden per respondre "preguntes sobre l'eficàcia i duració de la protecció" i a més s'ha de provar la vacuna en gent gran amb patologies per assegurar que protegeix les persones que tenen més risc d'emmalaltir de gravetat. 

Els autors reconeixen que el seu experiment "té limitacions". Per exemple, que les persones més grans tenien una mitjana d'edat de 73 o 74 anys i estaven sanes, cosa que no reflecteix la situació a les residències de gent gran.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —