Vaga de lloguers: “Si no cobrem no paguem” - Diari de Barcelona

Diferents col·lectius de l’Estat espanyol s’han organitzat per combatre la problemàtica de l’habitatge amb una vaga de lloguers arran la crisi sanitària derivada de la Covid-19. La convocatòria va començar el passat 1 d’abril amb una crida a no pagar la mensualitat dels lloguers durant els mesos d’estat d’alarma. Les associacions que treballen pel dret de l'habitatge van publicar a través de les xarxes socials un manifest conjunt on s'hi recollien les seves demandes. Entre aquestes, la suspensió total dels pagaments, posar habitatges buits a disposició de les persones sense sostre i una pausa indefinida dels desnonaments. “És el moment idoni perquè la lluita per l’habitatge doni un cop de puny sobre la taula”, afirma un dels membres de Ens Plantem Poblenou, una de les assemblees de barri que participen a la campanya.
Tot i que es tracta d’una crisi sanitària, l’aplicació de l’estat d’alarma té una repercussió significativa a escala econòmica. “A la nostra assemblea ja han arribat més de 180 casos de veïnes que no podran pagar el lloguer”, explica el portaveu del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret. La situació és especialment dura per a totes aquelles persones a qui han realitzat un ERTO, un ERO o que, per altres motius, veuen com els seus ingressos es redueixen. Aquest és el cas de l’Emma i en Joan, noms ficticis, una parella de Barcelona que s’ha sumat a la vaga perquè no pot assumir pagar els 800 euros que els demana la propietat. Ell es troba a l’atur i no cobrarà fins al maig. Ella és cantant i ha hagut de cancel·lar tots els concerts.
Els sindicats d’habitatge de Barcelona fa anys que denuncien que molts dels pisos de la ciutat estan en mans de fons voltor, immobiliàries o entitats bancàries. La vaga organitzada sota el lema “si no cobrem, no paguem”, vol qüestionar aquest model de propietat. Tanmateix, no tots els pisos de Barcelona pertanyen a grans grups econòmics: “Hi ha més casos de petites propietàries del que ens pensàvem”, diu en Pol, nom fictici, un dels activistes del moviment. A la seva assemblea, ho tracten de manera particular i demanen a les persones afectades que se sumin a la vaga.
L’impagament del lloguer ha generat alarma en algunes persones que necessiten aquesta font d’ingressos. La Sara, nom fictici, té un bloc a la ciutat i es mostra preocupada: “De moment les meves inquilines no s’hi han sumat però no podríem assumir les despeses mensuals si això passés”.
Una de les preocupacions dels vaguistes és que els veïns amb dificultats econòmiques decideixin gastar-se els pocs diners que tenen pagant el lloguer, fent que la vaga perdi força. El portaveu del sindicat de l’Eixample Dret manifesta que “el més important és la solidarització de totes, les que poden pagar i les que no”.

