Sala on s'analitzen els TAC
Per ACN
Publicat el 10 de juliol 2020
Temps de lectura 5 minuts

L'Hospital Vall d’Hebron de Barcelona participarà en un projecte per accelerar el diagnòstic de la Covid-19 en pacients amb símptomes. El projecte, impulsat per la Comissió Europea, vol detectar pneumònia als pulmons més ràpidament, a través d’un TAC al tòrax. 

La UE ha comprat onze llicències d’aquest programari per a 11 centres hospitalaris de referència europeus que, durant un any, provaran el sistema per valorar-ne la utilitat com a mitjà de suport al diagnòstic de la Covid-19. “L’Hospital Vall d’Hebron és un dels centres europeus referents en investigació de la Covid-19 i estem involucrats en la implementació de la intel·ligència artificial en la imatge de radiologia per accelerar els diagnòstics” explica Manel Escobar, director clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de Vall d’Hebron. 

Manel Escobar ensenyant la nova eina d'anàlisi del TAC. Font: ACN

Cada tres mesos, l’hospital haurà de fer un informe per a la UE que servirà per determinar el grau de fiabilitat que té el programari, així com els beneficis que pot aportar per als centres per la diagnosi ràpida de la Covid-19.

Vall d'Hebron, un hospital de referència

Vall d'Hebron és l'hospital de Catalunya que ha atès més persones amb coronavirus. Des de l'inici de l'estat d'alarma, el 14 de març, ha realitzat més de 9.000 radiografies de tòrax i més de 500 TAC de tòrax a pacients afectats pel virus.

Una pacient de Covid-19 amb el responsable de la Unitat d'Insuficiència Placentària de Vall d'Hebron i investigador del VHIR, el doctor Manel Mendoza. Font: ACN

Quan un pacient entra a l'hospital amb un quadre sospitós de Covid-19, el que pot permetre el TAC és veure l'estat dels pulmons i comprovar si el pacient té pneumònia, que és la principal complicació que provoca el coronavirus. El procediment habitual és que un radiòleg comprovi visualment la imatge feta pel TAC i faci un informe descrivint el que detecta. En canvi, amb aquest nou sistema la imatge s'envia al mateix temps al programari d'intel·ligència artificial, que fa una anàlisi i un diagnòstic immediat a partir del TAC. El que Vall d'Hebron farà els pròxims mesos és comparar l'informe del radiòleg amb l'anàlisi del programari per avaluar el grau de concordança i mirar si "l'algoritme és tan fiable com l'ull dels radiòlegs".

Una màquina de TAC de Vall d'Hebron amb una pacient. Font: ACN 

Encara que, de moment, no es pugui confirmar si el programari és capaç de diferenciar una pneumònia per Covid-19 d'una altra que sigui causada per altres motius, durant un pic de pandèmia el fet d'identificar una pneumònia és determinant, sobretot si va acompanyada d'altres símptomes típics de la Covid-19. Després del diagnòstic, la prova PCR acabaria de certificar la presència del virus en l'organisme. Així, es podria prendre la decisió d'aïllar un pacient d'una manera molt més ràpida que la que s'utilitza actualment.

Hospital Vall d'Hebron. Font: ACN

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —