Vallcarca serà rural o no serà: l'aposta pel retorn del camp a la ciutat - Diari de Barcelona

El projecte "Vallcarca serà rural o no serà" s’inicia com a continuació de molts altres projectes que el moviment veïnal ha anat creant als solars abandonats del barri de Vallcarca. El col·lectiu Desenruna és una de les associacions i entitats que han impulsat aquesta iniciativa per dur a terme una millora del barri.
La Conxa, membre de Desenruna i veïna de Vallcarca, explica al Diari de Barcelona, que la campanya no solament servirà per recaptar diners, sinó també per “difondre el projecte en si i totes les reivindicacions que hi van incloses: lluita ecologista, lluita contra l'especulació urbanística per l'autogestió veïnal, etc. És a dir, és una campanya econòmica i alhora política”.
Sobretot perquè els obstacles amb els quals es troben els veïns són la limitació de forces, ja que treballen enc el seu temps lliure i arriben fins on poden. “D’altra banda, la terra és molt estèril en alguns llocs, és plena de runa i pedres, i això és una dificultat afegida a l'hora de cultivar. D'aquí ve la necessitat de disposar de pressupost per comprar terra bona i afegir-la a la que ja hi ha”, afegeix la Conxa.
Els solars abandonats es van obrir per deixar-los al lliure accés del veïnat i ells mateixos els han anat remodelant. Fa vuit anys que tenen un hort comunitari al carrer Farigola, un taller de bicicletes en un altre solar, s’han construït fonts i s'han plantat vinyes, entre d’altres. Tal com explica la Conxa, el que intenten amb aquest projecte “és construir una acció més coordinada i amb un enfocament clarament ecologista per donar vida a tots aquests espais que van quedar a resultes de l'últim pla urbanístic”.
L’Hort de Farigola, construït sobre el terreny d’una de les cases enderrocades
El pla del 76
La Conxa es refereix al Pla General Metropolità de 1976 i a l'aprovació l'any 2002 de la seva modificació. L'objectiu del pla era eixamplar l'Avinguda Vallcarca i crear un accés més fluid (per al transport motoritzat) a la Ronda de Dalt. “És a dir, era un pla pensat per a un model de ciutat que avui en dia, i cada vegada més, està quedant obsolet per raons climàtiques i ecològiques”, opina.
El barri de Vallcarca es trobava just al mig del lloc per on havia de passar aquesta ampliació de l'Avinguda Vallcarca i implicava, per tant, “la destrucció del barri”. És així que va tenir lloc un procés d'expropiacions i enderrocs que va acabar deixant el barri tal com es coneix avui en dia. L’activista explica que les obres que es van dur a terme van destruir el barri. “No pensem que això sigui una exageració. El barri va ser, literalment, destruït”. I responsabilitza d’allò als ajuntaments de l'època i a la constructora Núñez i Navarro, propietària d'una gran part dels terrenys enderrocats. “Ara pretén, amb la futura reconstrucció del barri, lucrar-se reconstruint allò que ells mateixos va destruir”.
https://t.co/bhWPFTchVN pic.twitter.com/SkmC9xgd5M
— Vallcarca serà rural o no serà (@RuralSera) November 11, 2020
Per això mateix, el projecte "Vallcarca serà rural o no serà" es basa en dos eixos principals, un de local que es basa en la defensa de Vallcarca contra l'especulació i la gentrificació. “Veiem la creació d'horts comunitaris com una punta de llança més a favor de l'autogestió i l'autodefensa veïnals”.
També compten amb un eix global: combatre contra l’emergència climàtica. “Decidim fer horts i no una altra cosa perquè pensem, efectivament, que el model de ciutat actual és obsolet i que cal apostar per un retorn del camp a la ciutat. Ens trobem davant d'una crisi climàtica descomunal i les ciutats podran fer dues coses: o bé transformar-se i convertir-se en una cosa més sostenible, o bé col·lapsar. Nosaltres apostem per la primera opció, i d'aquí ve el lema de la campanya”.
Incentivar a més barris
Per ara, el propòsit de dur el camp a la ciutat únicament s’està realitzant activament a Vallcarca, ja que com explica la Conxa, les persones que conformen i han impulsat el projecte són veïns i, per tant, la seva activitat queda “limitada” a aquest barri. No obstant això, assegura que Desenruna té la intenció “d'intentar estimular i potenciar l'agricultura urbana a tota Barcelona”.
“Molts altres barris tenen horts urbans, i sí que ens interessa crear tendència i donar visibilitat i protagonisme a aquesta mena de projectes. Així doncs, més que portar el projecte a més barris, ens agradaria que més barris s'animessin a iniciar projectes semblants, o a potenciar els que ja tenen”.

