Retrat del grup Varry Brava.
Per EFE
Publicat el 22 de gener 2022

Molt han canviat les coses en els ànims i la confiança dels artistes espanyols a l'hora de postular-se a representar Espanya al Festival Europeu de la Cançó. Bé ho sap la banda Varry Brava, que el 2017 lamentava a Efe: "Alguns països es fan respectar a Eurovisió, Espanya no".

"Un es fa respectar quan és transparent, clar i sincer, quan va de cara. Quan no hi ha segones intencions o interessos paral·lels, quan l'assumpte és de tots. Aquesta manera d'actuar que té ara Televisió Espanyola, encara que hi hagi coses a millorar, és un primer pas", subratlla el grup cinc anys després i només a uns dies de jugar-se la candidatura nacional a través de Benidorm Fest.
Aquell 2017 va ser l'edició de Manel Navarro, l'elecció del qual va estar esquitxada d'acusacions de "tongo". Sense anar més lluny, la banda Detergente Líquido va considerar que el procés va ser "un laberint creat per RTVE perquè finalment surti el candidat que volen des del principi" i protestaven perquè s'enviessin des de feia anys "veritables despropòsits que no aporten res ni reflecteixen l'escena musical del país".

En una línia semblant, Varry Brava es decantava per l'estil de vells aspirants com La Casa Azul. "Si aquest fos el camí, Eurovisió seria un lloc genial, però no a través d'un concurs de merda", afirmaven llavors en ser enquestats per Efe sobre un possible canvi de model a l'elecció.
"El valor més gran del Benidorm Fest és que doni cobertura a una realitat musical que, encara que no soni a les ràdios comercials, existeix i omple sales, amb agendes de 50 concerts l'any", celebra després del canvi aquest trio, forjat entre Múrcia i Oriola (Alacant).

Ara només demanen que tot això "no es quedi en una intenció, sinó que tingui recorregut independentment del que passi a Eurovisió, encara que es quedi de nou al lloc 22". "En sentir les 14 cançons d'aquest any, sentim que tot això que ens havien explicat d'una selecció oberta i de qualitat era cert", destaquen abans de demanar que l'any que ve siguin "20 o 25 els artistes" i així figurin altres estils com “heavy, rock o electrònica”.

"Al fer Raffaela ja guanyem" 

Varry Brava eren l'eterna aposta de molts companys de la música alternativa pel festival. "Som l'excusa de l'indie, estan esperant a veure què fem per després apuntar-s'hi tots, i això es diu avantguarda... i inconsciència!", fan broma Óscar Ferrer, Aarön Sáez i Vicente Illescas. "Presentar-se a Eurovisió és ser atrevit, que és el que hem defensat des que som una banda. A través dels eurofans estem coneixent més el concurs i ens agrada molt aquesta manera desprejudiciada de veure la música, de criticar-la i estimar-la alhora, que té molt a veure amb nosaltres", subratlla aquest grup, que el 2020 va llançar el seu cinquè LP, Hortera.

Confessen que feia temps que temptejaven la idea de presentar-se a Eurovisió però no sabien "a quines portes trucar", fins que va sorgir el projecte de Benidorm Fest. El trio va començar a preparar la seva proposta ja al juliol, abans i tot de rebre el "sí" de RTVE. En aquest tema no han homenatjat Mina (la cançó que va inspirar part del nom artístic de Brava), sinó una altra figura clau de la música italiana, que havia mort justament en aquelles dates i que hauria estat l'elecció natural per presentar Eurovisió a Torí el proper 14 de maig: Raffaella Carrá. "És un referent per tot el que significa, perquè va ser trencadora pel seu feminisme i ens vam identificar en la seva manera sense prejudicis de veure la música, també en la seva faceta televisiva de show-woman", expliquen.

En paral·lel, van voler fer un homenatge als autors de la música espanyola que més els agraden, "clàssics de la cançó melòdica mediterrània", i així van començar a crear melodies que van resultar en la cançó amb què competiran a Benidorm Fest. "En fer 'Raffaella' ja guanyem, perquè ens representa com cap tema en tota la història de la banda i reflecteix com hem après a fer cançons aquests anys", celebra el grup, "molt content" que a més sigui "la que més s'exposarà al públic" per l'immens moviment promocional que implica Eurovisió.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Varry Brava (@varrybrava)


Els que s'acostin al concert que oferiran demà dissabte a la sala La Riviera de Madrid com a part d'Inverfest, podran escoltar per primera vegada la cançó en directe abans de la semifinal de Benidorm Fest on participaran el 26 de gener. I els que es quedin amb ganes de més, podran veure'ls a La Sala d'Apolo de Barcelona el proper 5 de febrer.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —