Francesc
Per EFE
Publicat el 11 de maig 2021

El Dicasteri (ministeri) per al Desenvolupament Humà Integral del Vaticà ha creat una comissió formada per juristes i experts laics i religiosos per a estudiar l'excomunió dels mafiosos i que quedi clar que "no és possible pertànyer a la màfia i ser part de l'Església".

"Per a enfortir l'excomunió, els pronunciaments i el magisteri del Papa Francesc sobre aquest tema pensem que era necessari intervenir. D'aquí la creació del grup de treball", ha explicat als mitjans vaticans Vittorio Alberti, coordinador d'aquest grup de treball.

Des de sempre, a Itàlia els mafiosos han mostrat la seva religiositat també com a senyal de poder i en alguns casos amb la complicitat de l'Església catòlica: només cal recordar les processons a Sicília (sud) que es detenen a retre homenatge davant de la casa del "capo" local o fins i tot l'encobriment de molts sacerdots de les activitats criminals.

Malgrat la crida històrica a la conversió de la màfia de Joan Pau II el 1993, de la definició de la màfia com a "camí a la mort" de Benet XVI el 2010 i de les paraules de Francesc el 2014, que va definir la 'Ndrangheta com a "adoració del mal i menyspreu pel bé comú", en la Doctrina Social de l'Església, en el Dret Canònic i en el Catecisme no s'esmenta l'excomunió de la màfia.

Seguir l'exemple de Livantino

“Per honrar Rosario Livatino, primer magistrat beat de la història de l'Església, que va exercir amb valentia la seva professió de missió laica, s'ha creat en el Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral un grup de treball sobre l''excomunió de les màfies', amb l'objectiu d'aprofundir en el tema, col·laborar amb els bisbes del món, promoure i donar suport a iniciatives", ha anunciat el ministeri vaticà.

Livatino va ser beatificat aquest diumenge a Agrigento (Sicília), en ser considerat "màrtir" després de ser assassinat per la màfia el 1990.

Aquest nou grup de treball neix "per assegurar que la universalitat de l'Església pugui respondre al caràcter global de les màfies aclarint que pertànyer a elles és irreconciliable amb l'Evangeli", ha explicat Alberti.

"La comissió es crea per a continuar el treball que vam començar fa quatre anys sobre la màfia i la corrupció. En un cert moment, de fet, ens vam adonar que en la Doctrina Social de l'Església, en el Dret Canònic, en el Catecisme no s'esmenta l'excomunió de la màfia", subratlla el coordinador.

El seu objectiu serà "impulsar i donar suport a iniciatives en aquest camp i coordinar-les (...), conscienciar, aprofundir i promoure aquests temes per a enfortir el missatge del Papa i eliminar definitivament qualsevol possible compromís d'un cert catolicisme amb les màfies i també, naturalment, abordarem els aspectes doctrinals i canònics".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —