Rover
Per Redacció i EFE
Publicat el 15 de maig 2021

Un vehicle explorador xinès ha aterrat avui en la vasta plana coneguda com Utopia Planitia de Mart, convertint a la Xina en el tercer país que ho aconsegueix en la història de la humanitat, després dels Estats Units i Rússia, ha informat l'Administració Nacional de l'Espai del país asiàtic (CNSA).

El mòdul d'aterratge i l'explorador s'han separat de la nau espacial xinesa Tianwen-1, que portava des del febrer passat en l'òrbita de Mart, a les 04.00 hores locals (20.00 GMT del divendres) i ha descendit cap al planeta vermell. Després d'un descens d'unes tres hores, la càpsula que contenia al mòdul i l'explorador han entrat en l'atmosfera de Mart a una altura de 125 quilòmetres, iniciant la fase més arriscada de la missió.

Mentre la velocitat de la càpsula es reduia, passant de 4,8 quilòmetres per segon a 460 metres per segon amb la fricció de l'atmosfera, la nau ha hagut de superar altes temperatures i algunes desviacions en la posició. Llavors, un gran paracaigudes amb una superfície de prop de 200 metres quadrats s'ha desplegat per a continuar reduint la seva marxa fins als 100 metres per segon.

El paracaigudes i la coberta exterior de la càpsula s'han desprès en aquest moment, mentre s'activava el retrocohet del mòdul d'aterratge per a disminuir encara més la velocitat fins a gairebé zero. A prop de 100 metres de la superfície marciana, l'artefacte ha surat uns instants per a identificar obstacles i mesurar el pendent de la superfície, i seleccionada una àrea relativament plana ha descendit lentament posant-se amb èxit sobre les seves quatre potes amortidores.

L'entrada de la càpsula en l'atmosfera de Mart, que ha durat prop de nou minuts, ha estat extremadament complicada, sense control des de terra i ha hagut de ser realitzada per la nau espacial de manera autònoma, ha explicat Gen Yan, un portaveu de la CNSA. "Cada pas tenia només una oportunitat i les accions estaven estretament relacionades. Si hi hagués hagut algun error l'aterratge hauria fracassat", ha afirmat.

"S'ha precisat una operació extremadament exacta en la qual intervenen diverses tecnologies, inclòs el disseny aerodinàmic de la forma de la càpsula, el paracaigudes i el motor per a aconseguir un amartizatge suau", ha dit Sun Zezhou, cap dissenyador de la missió.

3 en 1

Amb el amartizatge d'avui, la Xina es converteix en el primer país a viatjar fins a Mart, entrar en la seva òrbita i explorar-lo en una sola missió, amb un cost de prop de 8.000 milions de dòlars (6.596 milions d'euros).

S'espera que l'exploració del planeta per part de l'astromóbil doni dades clares sobre l'entorn espacial de Mart, la topografia superficial i l'estructura de la superfície. El vehicle explorador també recollirà dades atmosfèriques sobre la temperatura, la pressió, la velocitat i la direcció del vent, així com els camps magnètics i gravitacionals del planeta per controlar la metereologia del planeta.

Així mateix, per fer front a la pols del planeta i evitar que pogués deteriorar l'astromòbil, els dissenyadors van utilitzar un nou material a prova de pols per al rover, i fins i tot si el rover pot sacsejar la pols amb vibració si s'arribés a embrutar.

De moment, la sonda ha estat a l'espai durant 295 dies després del seu llançament el 23 de juliol de l'any passat i ha passat gairebé tres mesos en òrbita per estudiar les condicions de l'aterratge.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —