- entrevistes -
Cristina Dejuan davant del mural
Publicat el 01 de setembre 2020

“Aquesta obra ha estat censurada. Visca l’amor! Visca la llibertat”. Fa dos dies que l’artista Cristina Dejuan va escriure aquestes paraules al costat de la seva obra mural inacabada a Torrefarrera, després que li comuniquessin que l’havia de deixar a mitges. L’obra formava part de la quarta edició de l’Street Art Festival i Dejuan hi participava juntament amb quatre altres artistes. Després de compartir el que li havia passat, l'autora va rebre molt suport per xarxes socials, així com per part dels veïns que es van concentrar a Torrefarrera en contra de la censura. 


Com va començar tot l’enrenou? Vas tenir problemes des del principi?
Sí, dimarts vaig blanquejar el mur i el dimecres vaig començar a tirar les primeres línies. Allí ja va venir l’Ajuntament a dir-me que podia ser que els veïns es queixessin i van plantejar de canviar el disseny, però al final van acabar convençuts, vaig defensar la meva obra i que seguís endavant. El dia següent ja van ser els veïns que van comunicar el seu descontent amb el disseny. Després va començar la lluita d’uns dies de a veure com podíem dur a terme el mural.

Què era el que no els agradava?
No el trobaven apropiat per als nens i estaven amoïnats perquè haurien d'explicar el significat als seus fills. Aleshores em van dir que allò que molestava eren unes escenes, en concret, de sexe més explícit. Vam proposar als veïns de tapar aquelles zones que molestaven en concret i que fos el mural simplement amb petons, carícies i abraçades. 

Fotografia del mural. Foto: Cristina Dejuan

Tampoc no hi van accedir?
En un principi va semblar que quedaven més tranquils, però dissabte al migdia l’organitzadora del festival em va comunicar que els veïns volien que parés i que tenia dos opcions: o tapar el mur i començar un disseny diferent, o tapar el mural i que l’Ajuntament em proposés una altra paret perquè pogués fer el disseny allí. Em vaig negar a tapar el mur, perquè no hi estava d’acord. Abans de marxar hi vaig posar la frase perquè la gent que passés per allí veiés que jo no havia deixat el mur a mitges sinó que havia estat censurada. 

Sense els permís dels veïns no es pot tirar endavant?
No, és una propietat privada i sense el permís dels veïns és impossible que tiri endavant. 

T’havia passat alguna vegada això amb altres obres? 
Sí que és veritat que jo estic acostumada a la censura però no m’havien parat mai una obra a la meitat. Normalment quan em contacten ja coneixen el meu estil i ja em marquen els límits. Sempre em posen censura, però com no m’havien demanat el disseny i eren coneixedors del meu estil, vaig suposar que no hi hauria cap problema. No ens van demanar el disseny a cap dels participants del certamen. La meva obra està disponible al meu Facebook i al meu Instagram, si em contractes entenc que ja saps el que faig. Altres clients quan veuen la meva obra i coneixen el meu estil però no volen contingut explícit o contingut sexual ho fan saber abans que jo comenci. 


"Estic acostumada a la censura però no m’havien parat mai una obra a la meitat"


Com et van adjudicar l’edifici?
L’Ajuntament va contactar amb diferents veïns, van escollir els murs que més els hi van agradar i van fer un sorteig per adjudicar els murs als artistes que hi participàvem. A mi em va tocar aquest per atzar. 

Cristina Dejuan: "Encara tinc més ganes de poder fer aquest mur altra vegada". Foto: Cristina Dejuan

Què passarà amb aquest mur?
Queda censurat i si els veïns volen ja el taparan ells. 

Tot i no poder continuar aquesta obra, en faràs una altra per complir amb el festival?
Sí, avui m’he reunit amb la regidora i organitzadora del festival perquè em donin un altre mur. A més, hi ha molts veïns del poble que s’han ofert a que pinti els seus murs i ara tinc cinc o sis murs per triar.

Has rebut moltíssimes mostres de suport...
Sí, estic molt agraïda tant a la gent del poble, de Lleida, com de diferents llocs del món, que m’han contactat, m’han mostrat el seu suport i han compartit la meva feina. Només em puc mostrar agraïda a aquestes persones. Encara tinc més ganes de poder fer aquest mur altra vegada. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —