A la venda a París un esquelet d'al·losaure de 145 milions d'anys - Diari de Barcelona
SUBHASTA JURÀSSICA
A la venda a París un esquelet d'al·losaure de 145 milions d'anys
El preu del fòssil, trobat a Wyoming i batejat com a "Big Sara", podria superar el milió d'euros

No és apte per a totes les butxaques ni tampoc per a tots els espais, però el millor postor podria adquirir avui a París un esquelet d'al·losaure de 10 metres de llarg i 3,5 d'alt, que data de fa 145 milions d'anys i pot superar el milió d'euros.
Es tracta d'una femella batejada com a "Big Sarah" per les seves grans dimensions i que va ser trobada entre finals de 2016 i principis de 2017 en una propietat privada de Wyoming, als Estats Units. "És un dels exemplars més grans registrats en el món fins a dia d'avui", explica el comissari de la venda, Alexandre Giquello.
Un dinosaure temut
Els al·losaures eren grans dinosaures carnívors que van viure, principalment, a Amèrica del Nord durant el Juràssic Superior. Els tiranosaures van viure en comparació fa uns 70 milions d'anys, de manera que la casa Drouot —que albergarà la subhasta— presumeix de tenir a les seves mans a l'"àvia" d'aquesta temuda bèstia.
"No és el dinosaure més antic perquè els primers daten del Triàsic, però en el Juràssic, que és el periòde més clàssic dels dinosaures, el que coneixem millor, l'al·losaure era el rei, un depredador implacable", afegeix Iacopo Briano, especialista del Sindicat Francès d'Experts Professionals en Obres d'Art i Objectes de Col·lecció (SFEP).
Aquests animals podien arribar als 55 quilòmetres per hora, una velocitat que els permetia caçar fàcilment les preses petites, mentre que per atrapar-ne d'altres més grans, com els diplodocus, els experts creuen que caçaven en grup.
L'exemplar mostrat a París, col·locat en posició d'atac amb la seva imponent mandíbula oberta, té diverses costelles trencades. Una d'elles es va curar per si mateixa i després va desenvolupar un càncer d'ossos, però es deconeix la causa final de la mort.
El 70 % de l'esquelet és original i la resta ha estat completat amb resina perquè no estava en bon estat, però des de Drouot subratllen l'excepcionalitat de la peça.
"És extremadament rar trobar un exemplar complet de dinosaure, i encara més fer-lo amb tots els ossos en el mateix lloc i en la postura en la qual va morir. En aquesta ocasió es podia apreciar des del crani fins a la punta de la cua. La sort de trobar un dinosaure així es dona cada dos o tres anys", apunta Briano.
Valorat en un milió d'euros
La setmana passada, Christie's va subhastar a Nova York un esquelet de Tiranosaure Rex per 31,8 milions de dòlars (uns 27 milions d'euros). El preu estimat de venda se situava en 6 milions de dòlars (5 milions d'euros), davant del milió d'euros calculat per aquesta subhasta.
"Hi ha diferents tipus de compradors: gent amb molts diners i grans espais per poder exposar-lo, una clientela més aviat jove, particular, i unes certes empreses que desitgen promocionar la seva marca amb aquesta compra", apunta el comissari.
L'afortunat es coneixerà avui, dia d'una venda proposada per la Maison Binoche et Giquello que inclou en total 187 lots, com una dent de Tiranosaure Rex valorada en uns 3.500 euros o un niu fossilitzat amb tres ous de Titanosaure estimat en uns 16.000.

