Raïm sec per culpa del míldiu
Per ACN
Publicat el 12 d’agost 2020

Aquest any la verema – exponent de la cultura mediterrània - s’ha avançat al voltant de deu dies, de manera que ja ha començat amb les varietats més primerenques, com és el cas de la chardonnay. Tanmateix, enguany les cooperatives agràries encaren una collita del raïm “sense precedents” per la Covid-19 i l’afectació del míldiu, fong que causa estralls a les vinyes. 

Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), les previsions per aquesta campanya apunten a una davallada significativa de la producció superior al 20% a causa de la proliferació d'aquest fong arreu del territori català. L'afectació del míldiu s'ha "acarnissat" sobretot a les vinyes ecològiques, "on hi haurà parcel·les que perdran tota la collita". Davant aquesta alarmant situació, el Departament d'Agricultura ha aprovat una línia d'ajut per als lliuradors de raïm que hagin patit l'afectació d'aquesta malaltia. 

Les cooperatives, que produeixen el 50% del raïm comercialitzat a Catalunya, veuen amb "preocupació" la manca de producció per fer front a les seves necessitats. Per aquesta raó, la  FCAC ha sol·licitat a l'Administració l'exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social de les cooperatives i dels seus treballadors, un pla d'amortització especial i que no s'apliqui el límit màxim per a operacions amb tercers no socis.

D'altra banda, exigeix que s'estableixin les mesures i controls adients per assegurar que la producció de Catalunya "sigui íntegra", "evitant desviaments d'altres zones productores i fent prevaldre l'esforç del país". 

La pandèmia també afecta la verema

En relació amb la Covid-19, les cooperatives han patit la davallada de vendes, com la majoria del sector que està, en part, orientat als canals d'hostaleria, restauració i càtering. L'alteració en els patrons del consum, amb un increment de vendes al detall, no han compensat les pèrdues a la resta de canals de distribució o comercialització, segons la FCAC. 

Així mateix, les cooperatives ja han pres totes les mesures necessàries per garantir al màxim la seguretat dels seus socis i treballadors. Des de fa dies treballen juntament amb l'Administració local i els departaments de Treball, Agricultura i Salut per establir diferents protocols de treball i de ràpida actuació en cas d'un eventual cas positiu de coronavirus. La majoria de cooperatives, que ocupen al voltant de 800 treballadors durant la campanya, ja disposen de personal eventual amb el que han comptat en campanyes anteriors per tirar endavant la verema. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —