Vergés preveu un augment de contagis al Segrià al llarg de la setmana - Diari de Barcelona
Segrià confinat
Vergés preveu un augment de contagis al Segrià al llarg de la setmana
La consellera de Salut puntualitza que la situació no és la mateixa que al març o l'abril

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que la situació al Segrià "no és exactament la mateixa" que al març o l'abril, però preveu que els casos creixin els propers dies, perquè "les mesures no tenen efectes d'avui per a demà". La consellera ha explicat a Catalunya Ràdio que a cap de 7 dies es podrà veure si s'ha estabilitzat una mica la tendència i com evolucionen les mesures preses.
En tot cas, en la línia del que ja va dir ahir, ha reconegut que no es pot descartar res. La consellera ha constatat que hi ha transmissió comunitària i per això s'ha actuat. En el cas de la Segarra, en canvi, ha dit que la situació està "molt estable" i no és comparable amb la del Segrià.
? @albaverges, consellera de Salut, a @maticatradio: "A la Segarra, la situació és molt estable. S'ha treballat molt bé amb els serveis de prevenció de les empreses" https://t.co/UGElG7XBcG
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) July 6, 2020
Vergés ha explicat que el govern ha actuat en veure una diferència molt clara de casos d'una setmana a la següent a la regió de Lleida, amb 188 casos la del 22 de juny i 549 la del 29. Aquest creixement "fort" s'explica sobretot pel Segrià, ha afegit la consellera, que ha avisat que ara continuaran creixent els positius.
Es farà una primera revisió en profunditat quan passin set dies i una segona als 14 dies. "No podem descartar res avui", ha dit en preguntar-li per un allargament del confinament perimetral. De moment, ha insistit que cal baixar l'activitat social i "mantenir els mínims contactes possibles".
Pel que fa a les hospitalitzacions, s'ha detectat un augment de 18 a 24, amb una tendència "clarament creixent", ha continuat. En tot cas, ha remarcat que la carpa que s'ha instal·lat a l'Arnau de Vilanova ara mateix no és un hospital de campanya, sinó una eina per tenir més espai i poder separar bé els circuits de Covid i no Covid. Sobre la proximitat de la Franja, on també hi ha brots, Vergés ha apuntat que l'Aragó també es va plantejar el confinament perimetral, però finalment va optar per altres mesures.
En general, pel que fa a tot aquest territori on els temporers treballen en la recollida de la fruita, la consellera ha opinat que el govern espanyol hauria de regularitzar la situació d'aquests treballadors i "no deixar els ajuntaments despullats davant la vinguda de molta gent".
Justifica la poca antelació
En preguntar-li per les queixes dels alcaldes per manca de previsió en l'avís, ha dit que entén que vulguin preparar les coses amb temps, però ha argumentat que aquest tipus de mesures "obliguen a una gestió de decisió, execució i comunicació bastant alhora". Pel que fa a la situació de la Segarra, la consellera ha assegurat que la situació és "diferent", que és "molt estable" i que es treballa coordinadament amb les empreses on s'han detectat els brots.
Sobre la selectivitat, s'ha limitat a dir que depèn del Departament d'Empresa i Coneixement decidir com organitzar les proves i són "molt conscients que han de prendre mesures, sobretot a Lleida". En tot cas, ha reiterat que és el departament d'Àngels Chacón el que ha de dir si finalment troba una forma perquè els estudiants de fora del Segrià no hagin d'anar-hi per fer la selectivitat.

