La CE proposa un desconfinament en tres fases per intentar salvar el turisme
Per ACN
Publicat el 13 de maig 2020

Brussel·les ha demanat reobrir fronteres a la Unió Europea (UE) en tres fases i en funció de la situació epidemiològica a cada país o regió. El full de ruta de la Comissió Europea (CE) per reactivar els moviments de persones i el turisme estableix una desescalada que vagi des d'una fase 0 actual amb restriccions generalitzades fins a una fase 2 d'aixecament total dels controls fronterers. A la fase 1 s'aixecaran les restriccions entre "regions, àrees i estats amb una situació epidemiològica positiva similar" i amb suficient capacitat sanitària i de control del virus. Es podran permetre viatges per motius professionals i personals, per exemple per visitar la família en un altre país, però també per fer turisme.

Per poder passar de fase es tindrà en compte la situació epidemiològica a cada estat, les mesures contenció del virus i les "consideracions socials i econòmiques". La situació epidemiològica es determinarà per factors com la reducció sostinguda del nombre de noves infeccions o la ràtio de reproducció del virus, el nombre d'hospitalitzacions i de pacients a les UCI, així com la capacitat del sistema de salut i del país per fer tests i aïllar els contagiats.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) s'encarregarà d'elaborar un llistat amb la situació epidemiològica de cada país que permeti comparar-los. Quedarà en mans dels estats decidir si aixequen o no les restriccions per viatjar i amb quins països de la UE.

Per a la primera fase la CE recomana que els estats i regions en una situació positiva similar restableixin les connexions aèries no només amb els seus veïns sinó també amb aquells països en la mateixa fase epidemiològica. D'aquesta manera, Brussel·les creu que es podria salvar part de la temporada turística.

A més, la CE deixa la porta oberta per permetre moviments entre països on el nivell epidemiològic no sigui igual. "En el cas que la situació epidemiològica sigui menys similar, es poden aplicar salvaguardes i mesures addicionals", apunta el text. Brussel·les recomana passar de fase de manera "flexible" i fent passos enrere si és necessari.

La CE exigeix que no es discriminin els viatges en funció de la nacionalitat. És a dir, quan un estat decideixi reobrir fronteres per a un altre estat de la UE s'ha d'aplicar a tots els ciutadans de la UE en aquell país. També reclama als governs europeus una bona coordinació a l'hora d'aixecar les restriccions.

Vestager: 'Hauria de ser possible reobrir fronteres"

En una entrevista a l'ACN i altres mitjans, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, assegura que a tots els estats de la Unió Europea la taxa de reproducció del coronavirus ja és inferior a l'1 % i es mostra favorable a aixecar controls fronterers.

Vestager declara que "hauria de ser possible reobrir fronteres" i veu important que els governs segueixin els seus consells, però que tinguin en consideració la situació "nacional o regional" per establir els protocols sanitaris. 

Ara que s'ha entrat a la fase de desescalada, la CE vol liderar l'aixecament dels controls fronterers. Brussel·les assumeix que no serà "simultani", però defensa que sigui "gradual" i "coordinat", especialment entre els estats que comparteixen frontera terrestre. 

Aposta per deixar viatjar primer a determinats grups per "motius concrets" i després ampliar-ho a la resta. La vicepresidenta de la CE insisteix que els estats no poden discriminar per nacionalitat quan aixequin els controls fronterers. Ara bé, Vestager admet que està en mans de les capitals europees decidir sobre això perquè Brussel·les no té la capacitat d'inferir en aquest àmbit.

La vicepresidenta de la CE també alerta que, durant la desescalada, algunes companyies estrangeres poden tenir la "temptació" de comprar empreses europees en plena recessió, ja que és possible que Europa no es recuperi tan ràpidament com altres països de món, com per exemple la Xina.

Vestager aposta per reforçar el control de les adquisicions estrangeres, especialment per part de companyies amb fort suport estatal. "Si exigim una competició justa a Europa, també hem de minimitzar els riscos d'una competició injusta a altres parts del món", reivindica l'eurocomissària de la Competència. 

Ajudes d'estat

Des de meitats de març, la Comissió Europea ha flexibilitzat les normes sobre ajudes d'estat perquè els governs puguin impulsar les seves economies més fàcilment. Però la desigual capacitat fiscal està comportant que les empreses de països més rics com Alemanya rebin més suport que d'altres com Espanya i Itàlia. 

"Ens arrisquem a una fragmentació del mercat únic", alerta la vicepresidenta de la CE. Tot i això, Vestager puntualitza que per ara no han rebutjat cap mena d'ajuda econòmica proposada pels estats, però admet que en alguna ocasió han hagut de demanar canvis perquè no s'ajustaven a les normes europees. La danesa afirma que el pla de recuperació que està dissenyant la CE precisament pretén limitar aquesta fragmentació del mercat únic i ajudarà a accelerar i a enfortir la recuperació.

Pla de recuperació en construcció 

La Comissió és l'encarregada de preparar els instruments de recuperació. L'executiu europeu tenia previst presentar la proposta a meitats de març, però encara no han acabat de fer l'avaluació inicial sobre les necessitats de cada país i sector en aquesta recessió. Vestager reconeix que encara no tenen tota la informació per poder acabar les avaluacions.

Ajudes a empreses

La Comissió Europea també ha proposat canvis en les regles sobre ajudes públiques. Els canvis inclouen la prohibició de repartir dividends als accionistes, d'aprovar recompres d'accions, i també limiten els sous dels directius, que no podran rebre primes fins que l'estat s'hagi desvinculat de la companyia. Això permet que els governs puguin entrar en el capital de les empreses afectades per la crisi de la Covid-19. 

Vestager creu que la tendència a la concentració empresarial a Europa dels darrers deu anys es podria incrementar per la Covid-19, ja que s'han patit les conseqüències de mantenir una alta dependència en els proveïdors estrangers.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —