Veto a l’urani: un pas més cap a la fi de les nuclears - Diari de Barcelona

PSOE i Unidas Podemos diuen "no" a les mines d’urani. La setmana passada van pactar aquesta proposta a una de les esmenes de la Llei de canvi climàtic i transició energètica. La intenció és vetar la investigació i aprofitament de materials radioactius que es porta a terme amb la construcció de mines d’urani. Ione Belarra, secretaria d’Estat de l’Agenda 2030, ha anunciat que l’objectiu és “fer de la llei [de canvi climàtic] un projecte més ambiciós i establir compromisos ferms en la lluita contra l’emergència climàtica i per al compliment de l’Agenda 2030”. El pacte dificulta sobtadament les aspiracions d’extracció d’empreses que tenien planejat obrir aquestes mines a Espanya.
Tot i que només es tracta d’una proposta que ha de ser revisada per la Comissió de Transició Ecològica del Congrés i, seguidament, pel Senat, les primeres reaccions no s’han fet esperar. La multinacional Berkeley fa una dècada que tramita un projecte polèmic per obrir una mina destinada a l’extracció d’urani a Retortillo, Salamanca, que seria utilitzat de combustible per generar energia nuclear. Tot i les queixes dels residents i grups ecologistes, la Conselleria de Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó va emetre una Declaració d’Impacte Ambiental favorable al projecte l’any 2013.
Interessos contradictoris
Durant aquests anys l’empresa ha anat aconseguint permisos administratius, però a dia d’avui encara no ha pogut engegar el projecte. Amb la publicació de les intencions del govern espanyol, la companyia Berkeley es va desplomar un 30% a la Borsa i va anunciar a la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) que si finalment s’aprova l’esmena suposarà “l’expropiació dels seus drets legals sense cap justificació”.
Al seu torn, Stop Uranio, una plataforma ciutadana contra l’explotació d’urani a Salamanca fa anys que lluita contra el projecte a Retortillo i es mostra favorable a l’aprovació de l’esmena. Sota el lema “Salamanca ganadera no quiere ser minera” posen sobre la taula els problemes mediambientals i de salut que suposaria l’obertura de la mina.
A més, responen que els llocs de treball que podria crear la multinacional es contrarestarien amb els que es perdrien, i assenyalen a través d’un comunicat a Facebook que “a la nostra provincia el sector primari és primordial, si finalment es pogués obrir la mina i planta de Retortillo molts llocs de treball de la zona es veurien afectats, a més si tenim en compte que la marca de qualitat dels productes podria associar-se a la instal·lació radioactiva.”
Més enllà de la prohibició
Manel Torrent, director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera i director de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), afirma al Diari de Barcelona que l’esmena pactada pel govern espanyol és “un gest cap a l’abandonament de l’economia basada en les energies fòssils i nuclears, les quals no tenen cabuda en el model energètic de futur de Catalunya”. Tot i això, considera que “no ens hem d’acontentar amb aquests tipus de prohibicions, perquè poden quedar com simples actes simbòlics si realment no fem els esforços necessaris per deixar de consumir combustibles fòssils o produir electricitat d’origen nuclear”.
La proposta feta a l’esmena i la resta de mesures que s’inclouen dins la Llei de canvi climàtic i transició energètica són un pas més per aconseguir els objectius que marca Europa per a l’Agenda 2030. Segons contempla el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC), d’aquí a una dècada ja hauran tancat quatre dels set reactors nuclears en funcionament a Espanya. Per tant, en un futur es reduiria progressivament l’ús d’energia nuclear i, en conseqüència, el seu principal combustible, l’urani.
Pel que fa a Catalunya, les centrals nuclears actives hi funcionaran pocs anys més. Torrent indica que és necessari apostar per energies renovables i “preparar el sistema elèctric per fer que el tancament de les centrals nuclears sigui possible sense passar a importar electricitat d’altres països”.
Afegeix que la política energètica “també ha d’anar adreçada a reduir els consums energètics a les indústries, als edificis, a aprofitar els recursos renovables autòctons, a millorar la gestió energètica [...] Només d’aquesta manera podem avançar amb garanties en la transició energètica, i per això a Catalunya ja tenim en marxa actuacions en tots aquests àmbits.”

