10D Experience Casa Batlló
Publicat el 31 de maig 2021

“L’arquitectura és l’ordenació de la llum”. Amb aquestes paraules el màxim exponent del modernisme català, Antoni Gaudí, sintetitzava una nova forma de concebre l’art arquitectònic. Una de les herències més emblemàtiques de l’artista és la Casa Batlló, que des del passat 14 de maig va reobrir les portes amb la novetat 10D Experience, una aposta per la intel·ligència artificial que amplia en 2.000 metres quadrats l’edifici i que ofereix als visitants “un viatge que apel·la als cinc sentits per endinsar-se en la ment de Gaudí”. 

La reobertura ha portat una forta remodelació a escala tecnològica. La visita amb realitat virtual, que el 2015 va convertir la Casa Batlló en un museu pioner al món, ha quedat relegada a fer que els nens puguin gaudir de la visita tot jugant amb l’aplicació. Ara, la tecnologia es fa palès des del principi. Tan aviat accedim a l’edifici, ens donen uns auriculars per “millorar encara més l’experiència multisensorial”. 

Aquesta audioguia ens acompanya durant el trajecte i s’adapta a la nostra velocitat. Com a oient no t’has de preocupar per configurar l’aparell, ja que aquest detecta on et trobes de la casa, quin ritme segueixes i et proporciona més o menys informació depenent de les teves necessitats. Durant tota la visita et pots trobar també amb quadres animats -que en certa manera recorden a la màgia de Harry Potter- on es recreen escenes de la vida de la família Batlló a partir de fotografies d’època.

Sens dubte, la joia de la corona -i on hem passat més temps- són dues sales situades al soterrani de la casa, que fins ara no es visitava. En aquests nous espais s’han instal·lat experiències totalment noves on la tecnologia s’utilitza per mostrar el modernisme en un univers 10D: el Gaudí Dôme i el Gaudí Cube. 

La primera, que ocupa l’antiga carboneria, és una sala que t’endinsa en els pensaments d'un Gaudí adolescent a través d’una experiència audiovisual i olfactiva -una mica coartada per la mascareta- mentre ets sobre una plataforma giratòria. Les corbes i la natura envaeixen l’espai i comparteixen protagonisme amb l’estàtua d’un jove Gaudí inspirant-se en allò que l’envolta.

El Gaudí Cube, per la seva banda, és una experiència única al món que apareix al tram final de la visita. La sala és un cub amb pantalles a totes les cares que t’introdueix a l’univers modernista a través de tots els sentits. Per això en diuen 10D: les tres dimensions espacials, les tres auditives, el gust, l’olfacte, el tacte i el moviment, tot en una experiència de poc més de tres minuts difícilment descriptible.

La Casa Batlló també ha aprofitat la tecnologia per fer més segures les visites. La desinfecció de les audioguies es fa a través de llum ultraviolada i l’aire ha estat ionitzat amb plasma fred. Per ara, l’aforament seguirà sent del 30% -aquest primer mes han fet sold out- i les activitats es regiran per les mesures del Govern. A partir de l’1 de juny tornaran les Nits Màgiques amb actuacions musicals al terrat d’un edifici que ha aprofitat la pandèmia per fer una remodelació total de l’experiència que ofereix.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —