Camió en la neu
Per EFE i Redacció
Publicat el 23 de juliol 2020

Ni l'amenaça del coronavirus ni murs de neu d'un metre d'altura van aturar la caravana organitzada per un col·lectiu solidari en la seva missió per continuar portant assistència i objectes de primera necessitat a les poblacions més remotes de la Patagònia argentina. "Aquí sempre manquen", es lamenta al telèfon el fundador de Viajes Solidarios Bariloche, Marcelo Agustín Bearzi, en referència a les poblacions a les quals periòdicament porta eines, farratge agrícola, aliments i altres coses de primera necessitat.

Bearzi explica que els pobles als quals ajuda estan en una zona una mica oblidada i sense turistes, on viuen petits grups de persones als quals, malgrat l'ajuda institucional en la zona, "moltes vegades no els arriben els recursos".


Travessar els camins nevats no sempre és fàcil.
 

Envoltats de neu

A temperatures sota zero, un mantell blanc de neu oculta el camí i dotze camionetes carregades de material esperen en fila mentre un grup de voluntaris intenten buidar amb pales la senda que estan seguint.

Una setmana abans, el fred polar i les grans quantitats de neu els van obligar a tornar enrere quan portaven recorreguts 150 quilòmetres, més de la meitat del trajecte. Aquesta vegada, no obstant això, aconsegueixen travessar la senda gelada i continuar el seu camí fins a Mencué, una localitat de tot just 300 habitants que rebrà l'ajuda del grup. 18 hores després de sortir de les seves cases, el grup tornarà a la seva llar.

Al mateix temps, un altre grup de voluntaris va transportar un gran carregament de medicaments a Ingeniero Jacobacci, una localitat d'uns 6.000 habitants també a més de 200 quilòmetres de San Carlos de Bariloche, ciutat base de l'organització.

 


120 viatges solidaris

Per Bearzi, la solidaritat no és estranya. Explica com durant la infància la mare ajudava en les viles de la ciutat de Buenos Aires, i ell esperava al cotxe mentre ella descarregava paquets de pasta i arròs per a les persones en situació de necessitat. Ell va començar a recórrer els camins de la Patagònia per ajudar el 2011, quan l'erupció del volcà Puyehue -situat en la zona fronterera entre Xile i l'Argentina- va provocar l'evacuació de milers de persones a la Patagònia argentina.

En aquests moments de necessitat, Bearzi va veure que es necessitava una camioneta per portar ajuda i es va oferir voluntari. Nou anys després, prepara el trajecte número 121 per assistir aquestes poblacions recòndites. "En els inicis demanava donacions i quan tenia la meva camioneta plena, un trailer ple, marxava. Qui vulgui venir que vingui i qui no, no importa. Jo sortia i no havia de donar explicacions a ningú", explica Bearzi. L'únic "benefici" material de cada viatge és un utensili de cuina vell o trencat que li regala algú del poble i que penja com a record al pati de casa seva.

Així, va fer 50 o 60 viatges. Amb el temps, el projecte va guanyar reconeixement i impacte en les xarxes socials i mitjans locals, i més gent es va interessar i va sumar-se als viatges. Avui en dia, l'organització compta amb cinc o sis persones que organitzen els trajectes, als quals se sumen ciutadans individuals o col·lectius. Com ara "4 wheeleros del sur", un grup d'amants del motor que van acompanyar a Bearzi en el viatge 120, i organitzacions sense ànim de lucre com la Fundació Sí o Red Solidaria.

La colaboració ciutadana és imprescindible per aquesta missió solidària. 

El proper viatge

Fa només una setmana des de l'última vegada que van recórrer les planes nevades de la Patagònia, però Viajes Solidarios ja prepara un nou carregament d'ajuda que lliuraran amb motiu del Dia del Nen, que se celebra 16 d'agost.

Mitjançant donacions directes que demanen en les seves xarxes socials o la venda de paperetes, aconsegueixen els béns necessaris per a les recòndites localitats que visiten i on ja són coneguts. Això facilita el contacte per identificar adequadament les necessitats en cada població.

Bearzi explica que, en aquesta ocasió, en el que serà el cinquè viatge des de l'inici del confinament -encara que en dues ocasions van haver de tornar sense arribar al destí per la neu-, portaran llaminadures i joguines per als més petits de la zona, així com roba d'abric, botes, llenya i aliment per a animals. Al mateix temps, el grup també realitza accions solidàries en la seva pròpia ciutat on ajuden a residències per a gent gran i als menjadors socials més afectats per la pandèmia.

Río Negro, la província on es troba San Carlos de Bariloche, és una de les províncies més afectades pel coronavirus: no només per les més de 1.200 persones contagiades, sinó també perquè el principal motor econòmic de la regió és el turisme, un sector devastat pels efectes de la pandèmia.

Malgrat això, Bearzi destaca que els seus veïns continuen mostrant la seva solidaritat tots els dies, la qual cosa l'anima a continuar conduint per les senderes ocultes en la neu per portar ajuda a aquells que estan doblement aïllats. I animar així més gent a preocupar-se per la resta de la societat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —