Portada de l'informe
Publicat el 14 de setembre 2020

El Rojava Information Center ha publicat l’informe After ISIS: Ensuring a Future for christians and other minorities in north and east syria sobre l’estat de les minories al nord-est sirià. L’informe fa un recorregut per la història, les característiques i els conflictes de les minories ètniques i religioses a Rojava

Sovint es parla només del poble kurd o de la minoria síria kurda com a víctima dels atacs per part d’Estat Islàmic i les forces turques, mentre s’obliden les altres minories que habiten al nord-est sirià i també n’han estat víctimes. 

Durant dècades, aquestes minories han estat víctimes de persecucions i d’atacs, des de les forces otomanes a inicis del segle XX fins al govern sirià de Bashar al-Assad o l’Estat Islàmic. Tal com explica el text, la guerra del 2011 i l’establiment de l’Administració Autònoma al nord-est sirià (AANES) va atorgar una oportunitat a aquestes minories per establir les seves pròpies organitzacions civils, partits polítics o forces militars, així com per obtenir representació en les estructures polítiques. 

L’informe ha estat dut a terme a partir de més de 30 entrevistes fetes a membres de diversos grups ètnics i religiosos minoritaris: representants d’estructures polítiques, organitzacions civils i socials, líders religiosos i membres de les institucions de defensa. També han entrevistat a desplaçats interns (internally displaced people) dels grups minoritaris més rellevants. 

Posició de l’AANES pel que fa a les minories

La AANES convida les minories ètniques i religioses a practicar obertament les seves religions com a part del seu projecte polític. No tenen la intenció d’establir un estat propi, ja que tenint en compte la gran diversitat del territori, lluiten per un sistema polític que inclogui els drets polítics i culturals  de tothom. Així doncs, s’oposen a les premisses de “una nació, una bandera i un partit” comunes en els governs d’Assad i Erdogan, així com en altres poders de l’Orient Mitjà. 

Crítiques a l’administració autònoma

Malgrat tot, hi ha grups minoritaris que s’han mostrat crítics amb l’AANES. L’informe fa un recorregut per la història i l’actualitat política, les organitzacions militars i de la societat civil de les minories ètniques i religioses. Explica quines han estat les disputes entre les minories i la AANES i com han estat resoltes, de quina manera participen aquests grups en els processos polítics al nord-est i quines perspectives hi ha de cara al segle XXI. 
 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —