Nicaragua
Per EFE
Publicat el 07 de desembre 2020

"Una de les formes de tortura més greus i recurrentment documentada és la violència sexual", segons un informe del col·lectiu de drets humans Nicaragua Nunca Más. Aquesta és la conclusió de la ONG després d’haver investigat 73 "casos de tortura, tractes cruels, inhumans i degradants" de persones detingudes en el context de les manifestacions antigovernamentals que van esclatar l'abril de 2018.

L'informe assenyala que les autoritats policials i paramilitars, aparentment lligades al govern del president Daniel Ortega, van cometre violacions sexuals, abusos contra els cossos de les seves víctimes, amenaces de violació i assetjament sexual.

"La majoria de persones han estat sotmeses a nuesa forçada, comprovant-se com una pràctica generalitzada en la majoria dels municipis", detalla el col·lectiu. En l’informe destaca el cas d'una dona que, segons el seu testimoni, va ser segrestada juntament amb els seus dos fills, entre ells una menor d'edat, per "paramilitars sandinistes" a la seva pròpia casa, on va ser utilitzada com a serventa. "Era constantment colpejada i violada sexualment", va relatar.

Condicions a les presons

A més de la violència sexual i de la nuesa forçada, l'informe assenyala que els opositors capturats des d'abril de 2018 han patit condicions carceràries inadequades: amuntegament, falta d'aigua i llum i, de vegades, sense gairebé aliments.

El testimoni d'una de les víctimes recollit a l'informe relata que a vegades els anomenats "presos polítics" han estat situats en calabossos amb aigua "pestilent" fins a l'alçada dels genolls, per evitar que seguessin. 


Una víctima explica que va ser lligada a una cadira i colpejada fins a vomitar sang o ruixada amb un àcid que li va danyar la pell fins a provocar-li un desmai.


Una altra víctima explica que va ser penjada dels canells i colpejada. Una altra víctima afirma que va ser lligada a una cadira i colpejada fins a vomitar sang o ruixada amb un àcid que li va danyar la pell fins a provocar-li un desmai.

Els xocs elèctrics, trencament d'ossos, despreniment de dents o d'ungles es van sumar als tipus de tortures en presons conegudes com "El Chipote", a Managua; o "La Model", a Tipitapa, al nord-est de la capital.

La ONG confirma que les víctimes responsabilitzen de manera recurrent membres dels Consells del Poder Ciutadà, que depèn de l'oficialista Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN), i agents policials, així com "paraestatals" o anomenats "paramilitars", i "un membre de la municipalitat de Diriamba (Pacífic).

Familiars entre les víctimes

L'informe també indica que "van ser denunciats per la comissió d'actes de tortura quatre comissionats generals: Ramón Avellán, Juan Valle, Luis Alberto Pérez Olivas, i Fidel Domínguez".

Les tortures i amenaces no s'han limitat als "presos polítics", sinó també als seus familiars, els qui sofreixen maltractaments durant les visites a presó o en els seus habitatges. De les víctimes, algunes van ser excarcerades i capturades novament, unes altres estan fora de presó, però amb processos legals en contra seva vigents, afirma l’ONG.


ONGs locals sostenen que el nombre d’opositors assassinats des de l’abril de 2018 és d'almenys 684


Les denúncies es donen en el marc d'una crisi sociopolítica que va esclatar a l'abril de 2018, quan manifestacions multitudinàries contra Ortega van ser aixafades amb atacs armats que, segons la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), van provocar 328 morts només en un any. ONGs locals sostenen que el nombre de morts des de llavors és d'almenys 684. Ortega n’ha admès 200 i sosté que es va defensar d'un "cop d'estat fallit".

El grup multidisciplinari Monitoratge Azul y Blanco, que registra les incidències de la crisi sociopolítica de Nicaragua, ha reportat la detenció de més d'un miler de persones per rebutjar Ortega o la seva família en els últims tres anys. La majoria han estat excarcerades i actualment n’hi ha 118 a la presó, d'acord amb el seu últim informe. A més, la CIDH ha registrat 1.614 detencions "arbitràries" d'opositors a Nicaragua, en el marc de la crisi.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —