'La Violeta', un nou centre per a dones en situació de sensellarisme - Diari de Barcelona
POBRESA
'La Violeta', un nou centre per a dones en situació de sensellarisme
L’equipament ofereix 26 places que s'ompliran les properes setmanes amb l’objectiu de frenar i revertir els efectes de l’exclusió residencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquesta setmana La Violeta, un nou equipament residencial destinat a acollir dones sense llar i ubicat al barri de Les Tres Torres. Darrere la iniciativa hi ha ASSÍS Centre d’Acollida, una fundació que anteriorment ja havia inaugurat La Llavor, una llar també per a dones. Durant la inauguració de l’equipament aquest dilluns, Elena Sala, encarregada del programa Dones amb llar d’ASSÍS, va sentenciar que “el propòsit passa per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de 26 usuàries a través d'un acompanyament social i emocional des d'una perspectiva de gènere”.
El nou Centre Residencial d’Inclusió comptarà amb el finançament del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu principal del projecte passa per donar atenció social i allotjament a dones que pateixen els efectes de l'exclusió residencial i promoure també la seva inserció laboral i la recerca d’alternatives residencials estables.
En declaracions al Diari de Barcelona, Elena Sala afirma que La Violeta treballa amb dones que s’han vist abocades llargues temporades a una situació de carrer i que dins el sensellarisme femení hi ha diferents situacions: dones que viuen de relloguer, que intercanvien serveis únicament a canvi d’un sostre, que viuen sota amenaça de violència o en una relació tòxica per no quedar al carrer. “El que volem és treballar en aquestes fases inicials del sensellarisme, per frenar i revertir un procés de deteriorament personal i social que és ràpid i fort quan parlem de sensellarisme i gènere”, sentencia Sala.
Ajuntament de Barcelona
Pel que fa a l’accés a aquest nou equipament, Elena Sala explica que l’entrada es fa per un procés de valoració amb el que es busca assegurar que són dones majors d’edat, soles, en fases inicials de sensellarisme, que tinguin com a objectiu vital la inserció socio-laboral i competències per iniciar un procés de formació, així com també capacitats relacionals que els permetin viure en un equipament col·lectiu.
Una triple problemàtica: ser dona, no tenir una llar i ser víctima de gènere
Des d’ASSÍS apunten que el 64% de les dones que atenen han patit violència de gènere i que no només és una violència immediata, sinó que són dones que acumulen trajectòries de violència. A més, asseguren que el 82% de les dones declara haver estat víctima de violència física o psicològica en algun moment de la seva vida. De fet, Sala explica al DdB que tot i que “el sensellarisme femení està profundament invisibilitzat, no hi ha cap mena de dubte en la relació entre violència masclista i sensellarisme femení”.
Les dades evidencien que el nivell de la frustració i la desconfiança de les afectades respecte a la societat és força elevat. Sala declara que “quan arriben als serveis d’atenció se senten jutjades, qüestionades i desemparades. Venen amb l’escopeta carregada. Són dones profundament desconfiades amb els professionals i les institucions, i això fa molt difícil la feina d’acompanyament que ve legitimada per una confiança que costa d’aconseguir”.
Ajuntament de Barcelona

