Visibles entre bicicletes - Diari de Barcelona


La Fundació Surt és una entitat d’acció social, l’objectiu principal de la qual és treballar per aconseguir una societat més equitativa, que pugui garantir els drets de les dones i erradicar les situacions de desigualtat que pateixen. Per fer-ho, “la nostra principal estratègia és a través de l’empoderament de les dones, sobretot l’econòmic”, explica al Diari de Barcelona la Sira Vilardell, directora general de Surt. Entre d’altres, ara tenen en marxa el projecte Bicibles, que busca professionalitzar dones en el sector —tradicionalment masculinitzat— de la reparació i manteniment de bicicletes.
Tanmateix, la fundació té com a objectiu incidir en el model econòmic actual, ja que és generador de moltes desigualtats. “Hem d’anar canviant aquest model cap a un més social, que posi al centre les cures i els valors de la sostenibilitat, com ho fa aquest programa”, expressa Vilardell. “Bicibles és un projecte transversal; la bicicleta en si —es podria fer aquesta metàfora— és una eina social transformadora”, afegeix Esther Torres, coordinadora del projecte.
Enfocament de gènere
La iniciativa Bicibles va més enllà d’impartir únicament un itinerari formatiu i d’empoderament personal, sinó que vol donar les eines perquè les participants sàpiguen com “emprendre i d’una manera cooperativa”, continua Torres. A més, com que és un sector masculinitzat, les dones aporten “un valor diferencial, que alhora és un reclam per ser contractades” o emprendre en aquest àmbit. A més, per una qüestió de rols culturals, la dona ja té aquesta mentalitat resolutiva i de gestió de l’economia domèstica.
D’igual manera, el projecte es treballa en una dimensió col·lectiva. Torres exposa que les participants estan fent un reforç de relació i de suport mutu; “la idea del programa és que no sigui efímer, sinó que creï una comunitat de Bicibles estable”. L’enfocament de gènere de Bicibles alhora permet que hi hagi un espai i clima d’empatia i de desigualtats compartides al taller i que l’empoderament sigui col·lectiu.
Experiències
Firoozeh Bairami és una de les dones participants d’aquest projecte i amb la qual el DdB ha pogut parlar sobre la seva experiència al programa Bicibles. Bairami coincideix en la idea de comunitat que s’està forjant al voltant d’aquest projecte i confessa que al principi també va suposar un xoc per a ella introduir-se en aquest sector tan masculinitzat. A poc a poc, però, ha guanyat confiança en el coneixement de les bicicletes i desitja poder trobar feina en aquest àmbit.
Gravació per Alba Muñoz


