Una visita a l’univers Comelade
Per ACN i Redacció
Publicat el 22 de maig 2020
Temps de lectura 1 MINUT

Constel·lació Comelade és el nom del documental dirigit per Luis Ortas sobre el músic Pascal Comelade, el qual recorre les seves reflexions amb relació a l’art i a la música a través d’entrevistes a artistes que l’han acompanyat al llarg de la seva trajectòria, com Miquel Barceló, Pau Riba i Enric Casasses. El documental s’estrena al DocsBarcelona i es podrà veure a la secció de sessions especials entre el 23 i el 26 de maig a Filmin.

El documental segueix el recorregut artístic vital del músic, nascut a Montpeller el 1955, a diverses actuacions i al que va ser l’últim concert de la seva orquestra, el passat setembre de 2019 a Barcelona. Ortas ha explicat a ACN que li "interessava molt quin era el seu procés creatiu per arribar a tenir una identitat artística i fer-ne un retrat". I, a més a més, aquesta identitat retratada li ha permès treballar "en l’àmbit de l’euroregió entre Occitània, Catalunya i Balears", ja que troba que la seva persona representa aquest territori.


De fet, relata haver sigut seguidor de Comelade des dels 13 anys, i explica: "Aquesta música m’ha ajudat molt a imaginar-me escenes i ambients, i avui dia encara és una música molt inspiradora que em transporta a llocs i a temps molt especials I diferents". Llocs diferents, sí, perquè una altra cosa que assegura Ortas és que és molt difícil definir el músic, i, si hagués d’escollir una paraula, seria "complex", ja que l’artista té "molts vessants". De fet, cadascuna de les persones que apareixen al documental ofereix "una faceta" diferent del músic.

Però els vessants segueixen apareixent, perquè "ell està viu i actiu, i sempre està intentant trobar noves fórmules i avançar en la seva evolució artística". Una complexitat que també destaca el músic Pep Pascual al documental, perquè per ell Comelade és un activista "que treballa amb forces oposades i que a vegades són contradictòries". Tanmateix, això no significa que sigui complicat trobar-ne la firma a les cançons, com comenta Ortas: "A mi m’obsessionava molt com un artista pot aconseguir que la seva essència es mantingui sempre, faci la cançó que faci i amb el col·laborador que sigui, i fins i tot fent pintura o escrivint".

Precisament en aquesta naturalesa polifacètica se centra el film, ja que retrata les diverses dimensions creatives de Comelade, autor de més de 70 àlbums i de bandes sonores de pel·lícules com Cravan vs. Cravan o María y yo, i d’espectacles de teatre i dansa. A més a més, el documental també parla de l’obra visual de l’artista, especialment de les connexions entre disciplines artístiques com, per exemple, la pintura.

Ortas ha escrit Constel·lació Comelade juntament amb Anne-Laure de Franssu, i és una coproducció que agrupa companyies balears, catalanes i franceses, i compta amb la col·laboració de TV3 i el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Centre national du cinéma et de l’image animée i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —