- vídeos -
Platja
Per Redacció
Publicat el 09 de maig 2020
Duració 5.38

Sense aigua, els éssers humans no som res. Avui és el segon dia en què es pot accedir a les platges de Barcelona, només en horari limitat i per a l'activitat esportiva. Unes platges que, com pocs espais, sovint il·lustren l’emergència climàtica en què vivim. I ara que tornem a trepitjar-les, cal recordar que aquesta emergència ens afecta diàriament i que exigeix una resposta de consciència social per part de tothom per preservar el medi ambient. Sin pasaje de vuelta és una ONG sense ànim de lucre i, alhora, un club de busseig de Barcelona que es troba a la platja de Sant Sebastià, on l’estiu passat es va trobar una bomba a 25 metres de la costa a només 3 metres de profunditat. Aquesta organització s’encarrega de fer una trobada mensual per recollir la brossa de la platja de manera altruista, i es divideix en dos grups: un a la sorra i l’altre a l’aigua.

La situació ha canviat força d'ençà que es va declarar l’estat d’alarma. La contaminació durant aquests dos mesos s’ha reduït a nivells històrics, per la manca de mobilitat arreu d’Espanya i de Catalunya. Segons dades de l'Agència de Salut Pública, el diòxid de nitrogen ha arribat a baixar fins a un 68 % a Barcelona, el black carbon un 75 % i les partícules PM10 un 26 %. 

Aquestes imatges es van enregistrar just després del temporal Gloria, a finals de gener. Aquell temporal va desbordar rius, va causar múltiples destrosses als passeigs marítims i va provocar talls de llum i de carreteres.

Jaume Juan, fundador de Sin Pasaje de Vuelta, ens explica sense embuts tota la brutícia que es troba al fons del mar quan busseja. I fa una crida a conservar allò que tenim, especialment el mar.

Espanya, el segon estat més contaminant del Mediterrani
El mar Mediterrani concentra fins a més de 230 tones de plàstic en els seus 2,5 milions de quilòmetres quadrats, segons un estudi publicat a la revista científica PlosOne. Aquestes dades, desenvolupades en aquest reportatge, suposen fins a un 8,6 % de tot el plàstic llançat arreu del món. En la mateixa línia, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) també ha advertit de la situació de les platges espanyoles: en 100 metres de costa s’hi troben una mitjana de 222 residus i, alhora, l'estat espanyol és el segon país que més plàstics aboca al mar per dia: 125.000 quilograms de plàstics cada dia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —