JovesBiden
Per Laia Coronado i Marta Vidal
Publicat el 04 de novembre 2020

Stephanie Jimenez (22) i Valeria Garnica (19), de Califòrnia: “És important que es tinguin en compte les minories”

Segons l’enquesta de la CNN, la comunitat llatina aquest cop ha votat més a Trump que a Biden. No és el cas de l’Stephanie i la Valeria, dues joves californianes votants demòcrates. La Valeria destaca que és “un candidat millor que el nostre president”, i la Stephanie creu que Biden pot “reparar la nació, actuant en contra de les desigualtats, en contra de la discriminació i beneficiar el sistema sanitari i els drets reproductius”. També han donat importància al fet que pot “arreglar l’economia i establir millors relacions diplomàtiques” amb aliats internacionals.

Totes dues expliquen que la candidata a la vicepresidència, Kamala Harris, ha tingut pes a l’hora de decidir el seu vot. La Stephanie destaca el fet que sigui “dona, racialitzada i de Califòrnia”, i la Valeria creu que és important que una dona arribi a un lloc important de la política. Fan incidència, per tant, en el fet de tenir a algú que les representi i pugui entendre les seves necessitats.


Això pren especial importància en un país on les comunitats i les minories estan tan marcades, i sovint en conflicte. La Stephanie, per exemple, explica que a la seva universitat la majoria dels estudiants són la primera generació de la seva família que cursen estudis superiors. Garnica creu que el fet de votar “és important perquè estàs ajudant a les persones que no poden fer-ho”. Perquè no tenen papers o per altres motius: “si tens el privilegi de votar, utilitza’l. Hi ha d'altres que no el tenen”. També considera que l’administració de Trump “ha fet moltes coses malament”. 

Stephanie Tapia Jimenez

Sobre la pandèmia de la covid-19, la Stephanie considera que Trump n’ha fet una gestió “pèssima”, i confia que Biden, si és elegit, actuarà de manera “ràpida, amb raó, respecte i dignitat”. I sobretot, que treballarà per a aconseguir una vacuna “accessible i assequible” per a tothom. 

Susan Ritta (36), Nebraska: “Trump és feixista”

Nebraska és un estat tradicionalment conservador. La Susan explica que va créixer en una zona rural (els seus pares tenien una granja) on ser republicà forma part de la identitat. Un argument molt estès, ens explica, és la idea que els republicans representen a les zones rurals i els demòcrates les grans ciutats, i que, en ser menys població en les zones de camp “hi ha el risc que la ciutat no escoltarà mai els interessos de les zones rurals”. 

Ritta relata que no va ser fins que va anar a estudiar a la universitat a Lincoln, la capital de Nebraska, que va veure que el món té més matisos i complexitats. 


No obstant això, va trigar uns anys a canviar l’orientació del vot: “vaig ser republicana fins als 25-26 anys, ja que en el meu estat no hi ha molts demòcrates. Com que sé que a les eleccions generals de la tardor mai guanyaran, preferia votar la millor opció possible dins dels candidats republicans que no pas haver de triar entre les escasses opcions dins dels demòcrates”. 

Pel que fa a les eleccions d’aquest any, considera que Biden està lluny de ser el candidat ideal, ja que és “problemàtic” en molts sentits. Tot i això, pensa que “no és un feixista com Donald Trump” i, al capdavall, creu que estaria obert al canvi i a les crítiques. Comenta també que “possiblement hi haurà una part de l’esquerra desil·lusionada”, ja que “és més fàcil que els votants liberals o d’esquerres sentin que la seva veu no és escoltada”. Coincideix amb Valeria Garnica en el fet que és essencial utilitzar l’eina del vot per a tots aquells que no poden fer-ho: “els qui decideixen no votar és perquè no són conscients del seu privilegi”. 

Maggie Rigger (22), Utah: “l’accés a la sanitat als Estats Units és un privilegi d’uns pocs”

Un dels punts clau de la campanya del demòcrata Joe Biden ha estat la reivindicació del que coneixem com a ‘health care’. Actualment, els Estats Units no disposa d’un sistema de sanitat públic i gratuït. L’accés és considerat privilegi d’uns pocs. 

Precisament, que Biden posi l’accent en la creació d’un sistema sanitari així, l’ha apropat als joves com la Maggie Rigger, una noia de 22 anys resident a Utah. Rigger afirma que malgrat que el candidat demòcrata no era la seva primera opció, l’ha votat finalment perquè considera que per a Biden la sanitat pública sí que és un dret fonamental. “Biden té un sentit dels drets humans i de la decència que Trump no té”, afirma. 


Així mateix, una altra de les principals reivindicacions dels joves demòcrates és la importància de difondre que votar és essencial. “És vital que tinguem veu a l’hora de decidir qui prendrà decisions que afectaran les nostres vides”, sentencia Rigger.

Cal destacar que Biden també ha apostat per posar en el centre del debat el canvi climàtic, contràriament al seu rival, Trump. Probablement, la seva preocupació per donar rellevància a aquest tema ha estat un dels motius pels quals els joves nord-americans s’han decantat de manera general pel candidat demòcrata. És també el cas de Seth Thomas, que reconeix que vota Biden perquè “el canvi climàtic s’està escampant per tot el planeta”. 

En definitiva, és clar que els joves votants demòcrates són de perfils heterogenis, i amb nivells molt diferents de simpatia vers el candidat a qui han votat, Joe Biden. I a nivell més global, la mateixa enquesta de la CNN confirma que els joves han votat més a Biden. 

Cada vegada més, les dones i les minories demanen i aconsegueixen que la seva veu sigui escoltada. I en un món en plena crisi sanitària i climàtica, gran part d’aquests joves també reclamen canvis radicals en les polítiques que s’hi relacionen. En una època de transformacions, es reflecteixen directament en les inclinacions i implicacions polítiques dels joves estatunidencs.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —