Whastapp
Per Mar López-Tomàs
Publicat el 16 de gener 2021

La plataforma de missatgeria WhatsApp ha anunciat que, de cara a aquest 2021, entraran en vigor nous canvis en les seves polítiques de privacitat i condicions d’ús. L’aplicació ha informat els seus usuaris a través d’una notificació que hauran d’acceptar abans del 8 de febrer si volen continuar utilitzant la xarxa.

WhatsApp ha destacat que les tres modificacions principals són la forma en què la plataforma utilitza les dades de l’usuari, com les empreses poden fer ús dels serveis de Facebook per administrar i emmagatzemar els xats, i com l’aplicació s’associa amb Facebook per oferir integracions en els productes de les empreses de la companyia.

 

Els canvis més polèmics

Una de les modificacions que més ha cridat l’atenció és que, malgrat que no s’utilitzin les opcions vinculades amb la ubicació, WhatsApp podrà accedir a l'adreça IP i serà capaç d’estimar la ciutat i el país dels usuaris. Així doncs, l’aplicació de missatgeria tindrà al seu abast el número de telèfon, el nom de l’usuari, la seva fotografia de perfil i, fins i tot, els números que es trobin dins l’agenda de contactes; a més dels aspectes relacionats amb la localització.

L’actualització de les polítiques de WhatsApp implica també la incorporació d’anuncis publicitaris, ja que la plataforma ha desenvolupat un sistema capaç d’enviar publicitat específica a cada usuari segons els seus gustos i accions a la xarxa. Això, però, no afectarà els països pertanyents a la Unió Europea, ja que la llei de protecció de dades impedeix que aquestes es puguin compartir amb les empreses de Facebook.

El canvi més controvertit ha estat el referent als missatges que s’enviïn a través de l’aplicació. Segons les noves polítiques impulsades per WhatsApp, l’aplicació només podrà emmagatzemar-los en dos casos concrets: si un missatge no es pot entregar (per manca de connexió del receptor) o si l’usuari reenvia arxius multimèdia dins un missatge. La plataforma, però, ha volgut deixar clar que en cap cas podrà escoltar les trucades dels seus usuaris o visualitzar el contingut dels seus missatges, ja que estan dotats d’un xifratge d’extrem a extrem.

Xarxes vs. Zuckerberg

Molts usuaris han manifestat, a través de les xarxes socials, la seva disconformitat amb la nova actualització de la plataforma, i alguns experts en protecció de dades i seguretat informàtica han difós informació sobre què suposen realment els nous canvis que WhatsApp llançarà a partir del 8 de febrer.

La polèmica ha obert el debat sobre l’ús d’altres aplicacions de missatgeria com Telegram o Signal que, segons afirma eldiario.es, han experimentat un gran creixement en el nombre de descàrregues des que WhatsApp va anunciar els canvis en les seves polítiques de privacitat. De fet, algunes personalitats destacades com la d’Elon Musk, director general de Tesla i recentment nomenat home més ric del món, s’han sumat a la crida per abandonar la plataforma ara propietat de Mark Zuckerberg.  

De fet, segons ha afirmat a IMER Noticias la doctora Cynthia Solís, doctora en Dret Privat i Ciències Criminals, especialitzada en cibercriminalitat i protecció de dades personals, si el que es vol evitar és compartir informació amb Facebook o amb empreses terceres del mateix ecosistema de Facebook, “hauríem de deixar d’utilitzar les tres aplicacions [WhatsApp, Instagram i Facebook], perquè tanmateix, al final del dia, la nostra informació seguiria sent explotada per empreses de Facebook”.  

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —