El World Press Photo torna a Barcelona
Per ACN
Publicat el 11 de novembre 2021

L'exposició World Press Photo torna al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La mostra, que es podrà visitar des d'aquest dijous fins al 12 de desembre, exposa els projectes guanyadors el 2021 del World Press Photo. En declaracions a l'ACN, Sílvia Omedes, directora de la Fundación Photographic Social Vision, explica que l'exposició tracta temes diversos com la crisi sanitària de la Covid-19, present en moltes propostes, però també "la denúncia del canvi climàtic, els abusos dels recursos naturals, les protestes ciutadanes i conflictes ideològics i de gènere". D'altra banda, s'amplia el programa de visites guiades presencials i es torna a oferir la visita en format en línia a través de la plataforma Filmin. 

Omedes ha destacat que aquesta és una edició especial amb un apartat que tracta la crisi sanitària de la Covid. "En molts projectes veiem la incidència de la Covid-19 perquè les persones van amb mascareta, tot i que hi ha una gran oferta de temes". 

La directora de la Fundació Photographic Social Vision ha remarcat que hi ha molts projectes dels llocs on viuen els fotògrafs, que s'han apropat a temàtiques "més intimes, i personals". Així mateix, ha assenyalat que s'ha cobert "la denúncia del canvi climàtic, els abusos dels recursos naturals, les protestes ciutadanes i conflictes ideològic i de gènere". 


Pla general de l'exposició World Press Photo 2021, al CCCB, el 10 de novembre del 2021. ACN (Pere Francesch)

L'exposició, organitzada per dissetè any consecutiu per la Fundació Photographic Social Vision amb la coproducció del CCCB i la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell, exhibeix els treballs guanyadors de l'última edició del concurs World Press Photo que "mostren una àmplia visió dels reptes que afronta la societat global, més enllà dels titulars d'actualitat". Aquest any, Photographic Social Vision celebra el seu vintè aniversari.

Una abraçada protegida amb plàstic per evitar contagis de Covid-19 captada pel fotògraf danès Mads Nissen va ser la guardonada amb el premi World Press Photo de l'any 2021. Al costat de la foto de Nissen, el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l'Any ha estat per a Habibi, de l'italià Antonio Faccilongo, que explica històries d'amor durant el conflicte entre Israel i Palestina.

En aquesta edició, cinc autors espanyols han guanyat un World Press Photo: Pablo Tosco –nascut a l'Argentina–, primer premi en la categoria de Temes Contemporanis (Fotografies Individuals); Aitor Garmendia, tercer premi en la categoria de Medi Ambient (Reportatges Gràfics); Jaime Culebras, tercer premi en la categoria de Natura (Fotografies Individuals); Luis Tato, tercer premi en la categoria de Natura (Reportatges Gràfics) i Claudia Reig Valera, menció destacada al Projecte Interactiu Educatiu.

Pablo Tosco 

L'argentí Pablo Tosco, resident a Barcelona, va guanyar el primer premi a la categoria Temes Contemporanis, Fotografies Individuals, al World Press Photo 2021 per la fotografia Yemen: Hunger, Another War Wound. En declaracions a l'ACN, ha dit que li agrada pensar que la fotografia és la petjada d'un treball col·lectiu de més de dos anys i mig. L'objectiu que tenien, ha apuntat, era indagar i conèixer les històries que podien narrar les opressions a què estan sotmeses les dones al Iemen. 

El seu treball es va centrar en la Fàtima, que els va compartir la seva història. La van conèixer en una platja que era un cementiri de vaixells destruïts pel conflicte armat. La Fàtima i un grup de dones sortien a pescar. Tosco ha lamentat el nivell d'opressió estructural que patia "per ser dona i per venir d'una zona rural i no tenir accés a l'educació". 

Visites guiades en línia i presencials

Per altra banda, en aquesta edició s'amplia el programa de visites guiades presencials que s'ofereixen, sempre amb reserva prèvia i aforament limitat, tant a públic general (aquest any també en caps de setmana), com a centres educatius i també a empreses. 

Després de l'acollida de la passada edició, l'àrea educativa de la Fundació Photographic Social Vision torna a oferir la visita guiada en format en línia a través de la plataforma Filmin, que adapta el relat de l'exposició al llenguatge audiovisual.

A més, Photographic Social Vision oferirà de forma gratuïta més continguts exclusius en format virtual, com entrevistes amb alguns dels fotoperiodistes guanyadors d'aquesta edició del prestigiós concurs de fotoperiodisme.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —