Xarxes veïnals temen que amb l'arribada de la tardor milers de famílies perdin les seves cases
Publicat el 19 d’agost 2020

A conseqüència de la pandèmia, l'emergència sanitària s'ha agreujat. Però el problema venia del molt abans. De fet, el Sindicat de Llogateres va fer entrega de la Proposició de Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer al Parlament de Catalunya, un primer pas cap a la regularització dels arrendaments. En cas de ser aprovada, la llei entraria en vigor als 60 municipis de més de 20.000 habitants d'arreu del territori, un abast territorial que implicaria al 70% dels llogaters i llogateres de Catalunya.

L'objectiu de la proposta de llei és impedir els augments i congelar els preus respecte als anteriors contractes, és a dir, habitatges que ja estaven en règim de lloguer. Els valors dels immobles hauran de cenyir-se a l'índex de preus de la Generalitat, un mecanisme que permet calcular el preu d'un domicili a partir de factors com ara l'any de construcció, l'estat de manteniment o el moblatge. Per vetllar pel seu compliment, la llei contempla multes que anirien dels 3.000 als 90.000 euros en funció de la gravetat.

La pandèmia també ha posat en valor la feina de les xarxes de suport mutu. El Sindicat d'Habitatge del Raval, per exemple, organitza cada dimecres a les 18:15h assemblees per donar veu als veïns i veïnes del barri. "Exposem les nostres problemàtiques en relació amb l'habitatge i ens ajudem entre totes, cadascuna de la manera que sap", ens expliquen.

Recentment, han detectat casos que abans no es trobaven, com ara el lloguer d'habitacions o les ocupacions de famílies que s'han vist al carrer i no saben on dormir. En el primer dels casos "normalment són famílies sense papers ni recursos a qui enganyen fent-los pagar 400 euros per una habitació molt petita sota amenaça de fer-los fora si no hi estan d'acord", indiquen.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —