Xile
Per EFE
Publicat el 25 d’octubre 2020

Imatges de llargues files que ocupen diversos carrers es repeteixen avui a Xile per les restriccions sanitàries i la gran expectació entorn del plebiscit constitucional, considerada la votació més important en tres dècades i que transcorre amb total normalitat. En alguns barris de la capital com a La Florida, Provisió, Ñuñoa i Maipú els ciutadans parlen de llargues files de fins a dues hores per a dipositar el seu vot. També s'han registrat aglomeracions als afores dels consolats a Berlín, Londres i Madrid.

"Estic impressionada de veure a tanta gent, adults majors i joves, no com en anteriors eleccions. La gent vol un canvi", assegura a Efe Sandra Recabarren, després de votar a la ciutat costanera de Vinya de la Mar. "Aquesta jornada passarà a la història de Xile i és possible que tinguem per primera vegada una Constitució escrita pels ciutadans", apunta per la seva part a Efe Leonardo Espinosa, de 29 anys.

Prop de 14,8 milions de xilens decidiran en les urnes si volen o no reemplaçar l'actual Carta Magna, heretada de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990), i quin tipus d'òrgan hauria de redactar el nou text.

El plebiscit, convocat per a descomprimir la greu ona de protestes deslligades l'any passat contra la desigualtat i en favor de millors serveis bàsics, se celebra sota estrictes mesures sanitàries i de distància física, que podrien explicar en part les llargues files. La participació, que encara es desconeix, és el gran desafiament d'aquesta votació, perquè pot veure's minvada per la por al contagi i per l'alta abstenció instal·lada a Xile des que el vot va deixar de ser obligatori en 2012.

"Hem vist fins al moment un alt interès per participar, locals de votació amb moltes persones", va indicar el portaveu governamental, Jaime Bellolio.

Els locals de votació estaran oberts 12 hores, dues més de l'habitual, i els adults majors tenen un horari especial a mig dia. Les autoritats també van decretar un retard en toc de queda nocturn per permetre als vocals tornar a les seves cases després del comptatge.

"Si un no vota, no té dret a queixar-se. Jo he votat sempre que ens han deixat", explica a Efe la pensionista María Càceres en l'emblemàtic Estat Nacional, el local votació més gran del país i centre de tortures en la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990).

Crida a votar

El president xilè, el conservador Sebastián Piñera, ha votat a primera hora del matí, igual que la majoria de l'espectre polític, i va fer un cridat a "respectar" el resultat i va demanar que la jornada transcorri "en pau", després dels violents incidents durant la commemoració diumenge passat del primer any de l'anomenat "esclat social". "La immensa majoria dels xilens vol viure en pau, vol que la nostra democràcia sigui exemplar", ha apuntat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —