Rust
Per Ana Gilabert i Mariona Estudillo
Publicat el 25 de gener 2021

Un món en runes. Una torxa i una pedra. Aquestes són les eines de Rust, el joc que ha captat l’atenció dels gamers o, com a mínim, d’alguns dels més significatius. El Rubius i aLexBY11, que sumen quasi 50 milions de seguidors, van decidir crear un servidor privat dins del videojoc. Aquest servidor, anomenat Egoland, reuneix més de 70 streamers espanyols i llatinoamericans, entre els quals destaquen Auronplay, Ibai Llanos i TheGrefg. La majoria d’ells han estat retransmetent les seves partides a través de la plataforma Twitch -propietat de la multinacional Amazon- i han generat un nombre d’espectadors aclaparador.

El joc britànic va sortir a la llum el desembre del 2013 a la plataforma d’accés anticipat d’Steam, però no ha estat fins ara que s’ha posicionat al capdavant de les llistes de venda. Rust es basa en la supervivència. Els participants s’inicien al joc nus i tan sols equipats amb una pedra i una torxa i a partir d’aquí, han de buscar recursos, eines i menjar per a cobrir les necessitats bàsiques del personatge. A més, hauran d’enfrontar-se als altres jugadors i intentar crear aliances entre ells per a poder sobreviure.

Egoland rebenta l'audiència

L’èxit de Rust ha estat gràcies a la unió dels diferents streamers al servidor d’Egoland. MissAndie -amb més de mig milió de seguidors a Youtube- és una de les creadores de contingut que estan dins d’aquesta sèrie i explica que malgrat conèixer el joc des de fa uns anys, mai no s’havia interessat tant com ara. L'streamer explicava que poden fer que un joc reneixi gràcies a la unió entre creadors de contingut i que per tant, “és normal que el joc hagi tingut tanta audiència”. “Socialitzem entre creadors, creem nous vincles i noves situacions que en altres jocs no es poden fer”, afirma. 

Les millores incorporades en el videojoc i la participació de grans creadors de contingut en streams han fet que Rust es converteixi en el joc més visitat durant diverses setmanes consecutives. A més, s’ha posicionat com el més venut a Steam i el més vist a la plataforma de Twitch. 


Durant aquestes setmanes, les dades d’audiència han arribat a superar algunes de les cadenes de televisió líders d’audiència com Tele5 o La Sexta. Concretament, el dia de l’estrena d’Egoland, el servidor va tenir 1.211.275 persones a la plataforma de Twitch, la suma dels espectadors dels diferents streamers. Les dades diàries també són elevades. En total, les retransmissions de Rust tenen una mitjana de 336.000 espectadors que representen un 11.7% de tots els continguts de Twitch a escala internacional. El badaloní Auronplay és el creador que actualment té més audiència amb 152.000 espectadors per emissió seguit de l’Ibai i ElRubius, amb una mitjana de 75 i 77 mil seguidors respectivament. 

L'èxit dels esdeveniments

Sovint, els streamers organitzen esdeveniments especials per dinamitzar el videojoc i les interaccions entre els personatges. És el cas del passat dissabte quan van organitzar la gran Lluita de Gladiadors, que va tenir una mitjana de 700 mil espectadors. La youtuber MissAndie comenta que fent “un parell d’esdeveniments cada setmana la sèrie podria tenir bastant estirada perquè sempre dona lloc a nou contingut i situacions divertides”.

Malgrat l’èxit de Rust, aquest també ha aixecat odis entre els espectadors i els streamers han rebut infinitat de crítiques i pressions a través de les xarxes socials. MissAndie, que té un canal petit, manifesta que ha rebut “comentaris d’odi per matar un dels streamers preferits del públic, però aquest joc és així”. Remarca la importància de recordar que són personatges públics i qualsevol cosa que diguin pot influenciar els seguidors.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —