...
Per Jan Jordana i Sergi Marcè
Publicat el 21 d’octubre 2020

La ciutat de Barcelona ja fa temps que demana urgentment canvis per intentar disminuir els nivells de contaminació de l’aire. S’han implementat una gran quantitat de mesures, algunes amb més èxit que d'altres: més carrils bici, impuls del transport públic... Però, sense cap mena de dubte, el que ha tingut un impacte mediàtic més important ha estat la iniciativa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que no permet entrar a Barcelona els cotxes més antics i més contaminants

La ZBE va entrar en vigor el passat 14 de setembre, el primer dia des del qual es va començar a multar els vehicles que infringissin aquesta llei. La mesura s’hauria d’haver implementat a l'abril, però les condicions del país amb la pandèmia van endarrerir l’aplicació de la llei fins al mes de setembre. Les multes per infraccions d’aquest tipus són d’un mínim de 100 euros i poden arribar, les més greus, fins als 1.800 euros.

 

Es tracta d’una mesura polèmica, que ha rebut nombroses queixes i que alguns consideren que per si sola és insuficient. Nil Vallès, treballador del mercat de Santa Caterina que es veu afectat per les restriccions, explica al DdB: “Barcelona no estava preparada per afrontar aquest canvi, sense zones d’aparcament gratuït als voltants i un funcionament nefast del transport públic”.

Tot i que no està en contra d’intentar reduir la contaminació de l’aire, creu que es tracta d’una mesura que anomena “classista”, on els més afectats seran la classe obrera de Barcelona. Una bona mostra d’aquestes protestes van tenir lloc el passat 4 d’octubre, en una marxa lenta de vehicles no autoritzats que estaven en contra de la ZBE. 

Xenia Garcia, estudiant de la Universitat de Barcelona i resident a la capital catalana, té una opinió ambigua sobre la mesura. Tot i que també creu que perjudica més la gent de les classes baixes, pensa que és una “bona iniciativa que ajudarà a reduir les emissions de la ciutat”. Segons ella, és un dilema: "Què és més important, no complicar la vida a la gent o alentir el canvi climàtic?”. En la mateixa línia, Martí Sidro, també resident de Barcelona, creu que es necessiten reduir les emissions contaminants de qualsevol nucli urbà, ja que estem en un sistema que no és sostenible.

“Tot i això, aquest sistema no està preparat per absorbir tota la gent que es mou en l'esfera del transport privat”, afirma en Martí. A més, també destaca que les mesures no s’adeqüen a les realitats de moltes famílies: “Moltes famílies es mouen en transport públic en el dia a dia, però utilitzen els cotxes esporàdicament, de forma que no està gaire clar que sigui més sostenible produir un nou vehicle que les emissions contaminants esporàdiques del vehicle antic”. 

“Ha vingut per quedar-se”

Des de l’Ajuntament de Barcelona culpen els vehicles privats i el seu ús abusiu com una de les principals causes de l’excés de contaminació a la capital catalana. Afirmen que l’origen de la contaminació prové majoritàriament del trànsit. “El trànsit genera un 60 % del diòxid de nitrogen i un 80 % de les partícules ultrafines”, justifiquen. Aquestes partícules ultrafines poden arribar al cervell i al fetus, en el cas de les dones embarassades. Tot i que les protestes no semblen quedar-se enrere, tal com va afirmar fa un temps Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat de l’AMB, "la mesura ha vingut per quedar-se”. 

No obstant això, sembla del tot cert que la ZBE no és suficient per si sola i que si es volen rebaixar els nivells de contaminació de forma significativa caldran més accions. Altres propostes que l’ajuntament ha posat sobre la taula van encaminades a reduir l’ús del vehicle privat: peatonalització d’alguns carrers, reducció de les places d’aparcament, reducció de la velocitat a 30 km/h... A més, asseguren que estan estudiant les opcions d’un peatge urbà.

Tal com afirma la Contaminació Barcelona, les mitjanes anuals de contaminació continuen a la baixa, tot i que cal tenir en compte les situacions excepcionals d’aquest any. Si bé és cert que sembla que els índexs de contaminació estaran dins dels límits establerts per la UE per primera vegada, cal dir que aquests números pujaran durant l’últim trimestre de 2020, que sempre és l’època de l’any més complicada en aquest aspecte. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —