Albert Batlle, tinent d'alcaldia, a la roda de premsa on s'ha anunciat la informació
Albert Batlle, tinent d'alcaldia, a la roda de premsa on s'ha anunciat la informació
Per ACN
Publicat el 26 de juliol 2023

El govern de Jaume Collboni avança l'enduriment de les sancions per incivisme i incrementaran, de mitjana, un 55% a partir de mitjans d'agost. Així ho ha anunciat aquest dimecres el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que espera que l'enduriment sigui efectiu a partir del 9 o el 10 d'agost. Alguns dels exemples d'incivisme que sortiran més cars als ciutadans a partir de llavors són orinar al carrer (passarà de 200 a 300 euros) o fer pintades a edificis (de 300 a 500 euros, o fins a 600 si són edificis patrimonials). D'altra banda, per beure al carrer es podria aplicar la sanció més alta ja existent, que són 600 euros de multa en alguns casos.

Batlle ha assegurat que seran "molt exigents" amb la ciutadania i per això s'incrementen les multes aplicant la banda mitjana-alta que es pot aplicar ara com ara als comportaments que causen "més impacte". La Guàrdia Urbana ja està donant indicacions als agents sobre aquest canvi perquè ho tinguin present.

El catàleg de sancions, com a tal, es modificarà i s'incrementarà més endavant, ja que és necessari modificar l'ordenança de civisme per formalitzar-ho."La modificació de l'ordenança ha de ser aprovada pel plenari", ha recordat Batlle, que ha matisat però que les sancions es poden incrementar ja quan es posin les multes.

D'altra banda, una de les mesures que ja està desplegada és l'augment de la presència de Guàrdia Urbana al carrer amb 107 agents més diaris aquest estiu per garantir la convivència i l’endreça de la ciutat.No són nous agents sinó que són un centenar d'agents de la plantilla que treballaran fent serveis extraordinaris, és a dir, hores extres.  

Pla endreça

L'increment de les sancions i la reforça de la presència de la Guàrdia Urbana s'emmarquen en els esforços de l'Ajuntament de Barcelona per millorar les percepcions sobre neteja i inseguretat a la ciutat. La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha explicat que el 'Pla Endreça' vol donar resposta a aquests problemes. "La percepció ciutadana ens indica que podem fer-ho millor i per això necessitem anar per feina", ha dit Bonet, que ha admès que els resultats són "insatisfactoris" tenint en compte la quantitat de recursos que el consistori dedica a la neteja i el manteniment de la ciutat. 

La tinenta d'alcaldia ha assegurat que cal "repensar" els recursos ja existents i reorientar-los. Els tres àmbits clau del pla seran la neteja i el manteniment, una de les grans "prioritats" de mandat, la convivència i la percepció de seguretat i civisme i l'actuació al territori amb accions de proximitat.  

Per exemple, es reorientaran un centenar de treballadors ara destinats a unes tasques a reforçar les brigades d'intervenció ràpida als barris per resoldre de forma ràpida qualsevol problema de neteja que es pugui detectar. Sigui com sigui, els recursos per fer front a la neteja i el manteniment a la ciutat són els mateixos i, per tant, el que es farà és reorganitzar-los segons les prioritats.   

Altres serveis que es prioritzen són els de neteja de parc parcs, 21 equips i 37 persones, i el de la zona de les platges, 3 equips i 6 persones. També s’incrementa la neteja de les zones de contenidors, en total s’afegeixen 19 equips i 27 persones. També es prioritza la neteja de taques al paviment i la neteja amb aigua freàtica, amb 17 equips i 23 persones.

Segons ha anunciat Bonet, a partir d'aquest dijous s'inicia una campanya de comunicació del 'Pla Endreça', que s'allargarà fins al 15 de setembre. La campanya servirà per fomentar el civisme.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —