Carrer d'Aiguafreda
Publicat el 01 d’agost 2020

Si caminant pel districte barceloní d'Horta-Guinardó topes per casualitat amb el carrer d'Aiguafreda – tot i que és difícil, si no el busques expressament -, el primer pensament que creuarà la teva ment és que aquest carreró no pertany a Barcelona. O com a mínim, a la ciutat que coneixem avui en dia, majoritàriament homogeneïtzada i impersonal. En l'estret passatge, flanquejat a banda i banda per cuidades plantes i flors, sembla que el temps s'hagi aturat unes quantes dècades enrere, quan per a la immensa majoria de la població de Barcelona no era possible rentar la roba a la seva pròpia casa. Són 150 metres de passat transportat en el temps.


El nom del carrer recull l'origen del seu significat, que no és altre que la gran quantitat d'aigua freda que fluïa en el subsòl de la zona. Els habitants del carrer van aprofitar aquest fet per construir-se uns pous que els permetessin extreure l'aigua mitjançant galledes. Gràcies a això tenien, entre molts altres avantatges, la possibilitat de rentar-se la roba a la seva pròpia casa, quan la majoria de la població havia d'acudir al Rec Comtal, on l'aigua era molt més bruta.

Així, durant tres segles, Aiguafreda va convertir-se en la bugaderia de la ciutat. Tenint en compte la brutícia dels recs, la població benestant barcelonina, que volia mantenir la seva roba incòlume, deixava ritualment els dilluns la roba a les mestresses de casa del carrer d'Aiguafreda – unes cases que tenien i tenen un pou i un safareig a la zona davantera - i la recollia impol·luta els dissabtes. Una pràctica que es va estendre des del segle XVII fins ben entrat el XX.


Cadascuna de les vuit cases de poble de planta baixa, tan típiques d'Horta i d'altres barris de Barcelona, encara habitades, segueixen mantenint just al seu davant el safareig que tanta fama els hi va donar durant diversos segles i en els quals alguns veïns han fet espai per encabir un petit hort o jardí. I, de la mateixa manera, segueixen mantenint l'encant que en el seu moment van poder tenir.

El carrer d'Aiguafreda és un oasi de tranquil·litat enmig del brogit del districte. Tancant els ulls, pots viatjar segles enrere a una Barcelona perduda en la llunyania. Sigui com sigui, aneu-hi. 

 

Com arribar-hi

A 6 minuts caminant de la parada de metro de L5 - Horta. 

Direcció: Carrer d'Aiguafreda

Districte: Horta-Guinardó

Població: Barcelona 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —