“Durant la quarantena vaig adonar-me que era lesbiana” - Diari de Barcelona
OCELL DE FOC
“Durant la quarantena vaig adonar-me que era lesbiana”
L'Aberash relata com la pandèmia li va permetre explorar la seva identitat i superar la pressió social de complir amb les expectatives heteronormatives
El 6,8% de la població espanyola s’identifica com a LGTBIQ+, segons l’Enquesta sobre relacions socials i afectives postpandèmia del Centre d’Investigacions Sociològiques del març de 2023. A Catalunya, el CEO (2022) indica que el 4,5% s’identifica com a homosexual o bisexual. L’Aberash, de 20 anys, és una d’aquestes persones: “Durant la quarantena de la pandèmia de la Covid-19, que va ser quan vaig tenir temps per replantejar-me les coses, em vaig adonar que era lesbiana”.
L’Aberash relata com, durant els anys d’adolescència, va sentir la pressió social de complir amb les expectatives heteronormatives: "Sempre hi havia aquelles preguntes típiques: ja tens parella? Ja tens nòvio?", diu. Precisament, en l’etapa educativa, un de cada quatre joves LGTBI ha patit assetjament escolar, segons un estudi de la Federació Estatal LGTBIQ+. En el 64% dels casos, els centres educatius no van intervenir.
@diaridebarcelona 🗣 El 6,8% de la població espanyola s’identifica com a LGTBIQ+, segons l’Enquesta sobre relacions socials i afectives postpandèmia del Centre d’Investigacions Sociològiques del març de 2023. A Catalunya, el CEO (2022) indica que el 4,5% s’identifica com a homosexual o bisexual. L’Aberash, de 20 anys, és una d’aquestes persones: “Durant la quarantena de la pandèmia de la Covid-19, que va ser quan vaig tenir temps per replantejar-me les coses, em vaig adonar que era lesbiana”. L’Aberash relata com, durant els anys d’adolescència, va sentir la pressió social de complir amb les expectatives heteronormatives: "Sempre hi havia aquelles preguntes típiques: ja tens parella? Ja tens nòvio?", diu. Precisament, en l’etapa educativa, un de cada quatre joves LGTBI ha patit assetjament escolar, segons un estudi de la Federació Estatal LGTBIQ+. En el 64% dels casos, els centres educatius no van intervenir. 🐦🔥 Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat. Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent. #salutmental #joves #ocelldefoc #fundaciojoia ♬ original sound - diaridebarcelona
“Al principi vaig començar dient que era bisexual, perquè vaig pensar que potser així sonava més suau, la introducció, però poc després ja li vaig dir a la meva mare que era lesbiana”, afegeix l’Aberash. En el seu cas, no ha tingut cap dificultat per explicar-ho a la seva família, però sí que admet que en el seu nucli familiar es normalitzava molt les relacions heteronormatives, fet que complicava encara més que ella reconegués la seva sexualitat.
Per ajudar-la a connectar amb altres persones del col·lectiu, recomana espais com el Centre LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ubicat al barri de Sant Antoni: “Aquest tipus de centres d’activitats amb altres persones que també es troben en situacions similars són una eina fonamental”, exposa.
L’existència d’aquests punts de trobada és essencial en una societat on ser del col·lectiu LGTBI encara és una raó de discriminació. Segons l’últim informe de l’Observatori contra L’LGTBIfòbia, el 2023 es van reportar 303 casos d’LGTBIfòbia a Catalunya, un 27,84% més que el 2022. De fet, aquests casos ja suposen el 37,1% dels delictes d'odi i discriminació registrats pels Mossos d’Esquadra el 2023 a Catalunya i se situen en primer lloc, amb una mitjana d'una víctima per dia.
Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat.
Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent.