-
Per Irene Castellón i Marina Tovar
Publicat el 03 de setembre 2024

"Em van diagnosticar d'autisme als 17 anys, una miqueta tard", ironitza Ainhoa Castaño. Estudiant d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions a la UAB, descriu la Universitat com l'únic lloc on ha rebut l'atenció i ajudes necessàries per al seu trastorn. Tot i que des de petita li van començar a fer proves, mai van saber encertar el diagnòstic. Durant la primària va anar a l'aula especial, perquè parlava massa ràpid i perquè van confondre els seus problemes de vista amb dislèxia. A l'institut, quan explicava als professors que no entenia l'enunciat, i que tenia dificultats amb el sentit cognitiu, ells li preguntaven: "Però tu estàs en l'espectre autista?". 

A l'inici de Batxillerat va aconseguir que li fessin les proves, però el psiquiatre va descartar la possibilitat que fos autista. "Deia que era massa femenina, que cuidava la meva imatge", explica Castaño. "Una mica masclista i antiquat", es queixa. Després de canviar de psiquiatre, va rebre el diagnòstic d'autista, amb un grau de discapacitat superior al 33%.

Per obtenir les ajudes que necessitava a l'institut, va acudir a la pedagoga —que no era la del seu centre, sinó una de diversos col·legis—, que li va negar el seu trastorn. "Em va dir que jo no era autista, que era tonta". Entre les dificultats que tenia, li costava entendre el significat d'alguns enunciats, o sovint es centrava massa a respondre una pregunta i s'oblidava de la resta, però sense el permís de la pedagoga, el centre no podia posar-li més fàcil. Un cop va arribar a la universitat, es va quedar gratament sorpresa del tracte que va rebre. "Aquí volen que aprenguis, no que aprovis. Tinc professors que s'han quedat hores de tutoria amb mi perquè jo entengués els problemes que plantejaven".

@diaridebarcelona

🗣️ "Em van diagnosticar d'autisme als 17 anys, una miqueta tard", ironitza Ainhoa Castaño. Estudiant d'enginyeria informàtica i enginyeria electrònica de telecomunicacions a la UAB, descriu la Universitat com l'únic lloc on ha rebut l'atenció i ajudes necessàries per al seu trastorn. Tot i que des de petita li van començar a fer proves, mai van saber encertar el diagnòstic. A l'inici de batxillerat va aconseguir que li fessin les proves, però el psiquiatre va descartar la possibilitat que fos autista. "Deia que era massa femenina, que cuidava la meva imatge", explica Castaño. "Una mica masclista i antiquat", es queixa. Després de canviar de psiquiatre, va rebre el diagnòstic d'autista, amb un grau de discapacitat superior al 33%. "Nois i noies ens expressem de manera diferent, però a l'hora d'establir un diagnòstic els criteris són els mateixos per ambdós gèneres", explica Ainhoa Alonso, psicòloga de la Fundació Joia. "La tendència és que les dones tinguin més habilitats socials, i llavors el diagnòstic pot passar desapercebut". S'estima que un 70% de les dones adultes amb autisme mai han sigut diagnosticades. 🕊️🔥 - Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l'emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat. Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d'una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent. #salutmental #fundaciojoia #ocelldefoc #joves

♬ original sound - diaridebarcelona

Un 70% de les dones amb autisme mai han estat diagnosicades

"Nois i noies ens expressem de manera diferent, però a l'hora d'establir un diagnòstic els criteris són els mateixos per tots dos gèneres", explica Ainhoa Alonso, psicòloga de la Fundació Joia. "La tendència és que les dones tinguin més habilitats socials, i llavors el diagnòstic pot passar desapercebut". S'estima que un 70% de les dones adultes amb autisme mai han sigut diagnosticades. "Tothom té dificultats, a l'hora de comprendre, relacionar-se i posar-li una etiqueta fa possible veure una estratègia diferent que és interessant per tenir un funcionament el més natural possible", afegeix la psicòloga. 

En el cas de l'Ainhoa Castaño, l'autisme l'ha afectat tant en la vida social com en l'acadèmica. El fet de no saber relacionar-se com els altres, li ha provocat sentiments d'aïllament i de solitud. Amb el diagnòstic, no només pot accedir a les ajudes que li pertoquen a la universitat, sinó que l'ha ajudat a entendre per què era diferent. Ara, l'Ainhoa utilitza la seva veu per fer divulgació sobre l'autisme, a través de les xarxes, ponències i diverses taules rodones. 

1 de cada 81 persones té autisme a Catalunya

A Catalunya, 1 de 81 persones té autisme, segons l'estudi Incidence of Autism Spectrum Disorder Diagnoses in Children in Catalonia (2019), realitzat per investigadors científics de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona. En el sistema educatiu, l'alumnat amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) és el més nombrós en el total de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu amb discapacitat. Segons l'anàlisi feta per Autismo España amb les dades del Ministeri d'Educació i Formació Professional, en el curs 2021-2022, hi ha més de 69.000 alumnes amb autisme, el 0,84% del total de l'alumnat i el 28,1% de l'alumnat amb necessitats específiques.

Aquest vídeo forma part del projecte Ocell de Foc, concretament del nucli del districte barceloní de Sant Martí, que té com a objectiu fomentar el benestar emocional dels joves a través de la formació, l’emprenedoria, el foment de les primeres experiències laborals i la implicació i relació amb la comunitat.

Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent.

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —