"Estava enfadada amb la gent que m'intentava ajudar perquè m'havien robat la manera de viure" - Diari de Barcelona
Ocell de Foc
"Estava enfadada amb la gent que m'intentava ajudar perquè m'havien robat la manera de viure"
La Patrícia va estar ingressada durant dos anys pel seu Trastorn de Conducta Alimentària (TCA) i ara explica la seva experiència
La Patrícia té 21 anys i el 2020 va començar a estudiar a la universitat a Barcelona. "Era l'escenari perfecte per, sense vigilància, fer totes les conductes autodestructives que tenia", explica. En el seu cas va ser amb un Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA). "Comences i és una addicció. Quan la gent se'n va adonar, va ser quan es veia que necessitava ajuda", confessa. En total van ser dos anys de tractament.
"Estava molt enfadada amb la gent que m'intentava ajudar, perquè m'havien robat la meva manera de viure", argumenta la Patrícia. Tot i això, i després d'estar interna en un centre, ara explica que "no estaria com estic ara si no hagués demanat ajuda". També subrtalla la importància de la família, dels amics o de la parella. "Et donen alguna cosa que saps que si tornes a caure, ho perdràs".
Els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) són més presents en dones que en homes. La proporció és d’un noi per cada nou noies. Dels 4.461 casos de TCA detectats el 2021 a Catalunya, el 92% van ser dones, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). La majoria dels casos són entre els 12 i 18 anys, però cada cop baixa més fins als 8 o 9 anys.
L’Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia és un referent per demanar ajuda i saber com tractar casos de TCA. La mateixa Associació explica que la mitjana de temps per recuperar-se d'un TCA és de 4-5 anys, però que un 70% de les persones es recupera. Actualment, dos de cada 20 adolescents podrien estar patint un TCA i 3 més estarien en risc de patir-ne. Amb la pandèmia pel mig, hi ha hagut un increment del 61,1% dels casos respecte del 2018.
Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent.