'Guayoyo de actualidad', cafè veneçolà a ritme d’informatiu - Diari de Barcelona
FRIKITOK
'Guayoyo de actualidad', cafè veneçolà a ritme d’informatiu
Alai Rentería suma quasi 100 mil seguidors a TikTok amb la seva peculiar manera d'explicar el que passa al món en clau internacional

Tot i no ser una experta en TikTok, Alai Rentería, exredactora de Diari de Barcelona, va animar-se a tirar endavant el seu propi projecte comunicatiu: de manera més natural i dinàmica que els informatius tradicionals, explica les notícies del món mentre prepara un guayoyo, la manera més comuna de preparar el cafè a Veneçuela.
Ràpidament, @guayoyodeactualidad ha anat creixent fins arribar als 94.000 seguidors actuals, que, segons comenta l'Alai, “són molt actius i creen grans debats als comentaris”.
@guayoyodeactualidad ☕ TU GUAYOYO DE ACTUALIDAD ✔️ #depp #johnnydepp #amberheard #juiciojohnnydeep #actualidad #noticiasespaña #leysiessi #siessi #venezolana #morning #worldnews #foryou #guayoyocafe #cafe #morningroutine #morningvibes #LEFTIESSUMMERDANCE ♬ sonido original - guayoyo
Comencem pel principi. Com va sorgir Guayoyo de actualidad?
Des que em vaig graduar en Periodisme l’any passat, he estat amb la idea de crear alguna cosa relacionada amb la comunicació, que és el que a mi m’agrada. Soc una persona que intenta estar sempre actualitzada del que passa al món, m’agrada llegir articles i gaudeixo molt del treball periodístic de qualitat. Tanmateix, soc conscient que la majoria de gent ha perdut l’hàbit de fer això, i ara consumeix la informació de manera ràpida i parcial, fet que contribueix a la desinformació general.
Amb aquestes idees al cap vaig plantejar-me fer una mena d’informatiu adaptat a les xarxes socials que inclogués notícies rellevants i impactants de caràcter social. Tenia clar que volia fer una cosa realment útil i que aportés, però sense reproduir el típic format informatiu televisiu.
Aleshores, se’t va ocórrer la idea d’incorporar el guayoyo a l’informatiu
Sí! Va sorgir un dia viatjant en avió, quan estava pensant en el projecte i em vaig adonar que volia incorporar-hi la meva identitat amb el meu país i la meva cultura. A Veneçuela una cosa super representativa és el cafè, i el que consumim normalment és el guayoyo, que es fa diferent del que es fa aquí (s’hi posa més aigua del normal en la preparació). Aleshores, com que a més parlant amb gent d’aquí vaig veure que ningú el coneixia, em vaig decidir a gravar-me fent el cafè.
Evidentment, és també una manera de captar l’atenció de l’usuari, ja que si comencen el vídeo i pel que sigui no els interessa la primera notícia, només que es fixin una estona en la preparació del guayoyo ja passen a la segona notícia i potser ja es queden fins al final. Malgrat a l’inici no tenir ni idea del funcionament de TikTok, la repercussió ha estat molt bonica, perquè m’he adonat que els joves sí que valoren la informació; simplement la consumeixen de manera diferent.
Quin és criteri segueixes per triar les notícies?
Jo normalment prioritzo les notícies que m'impacten més, les que m'afecten, les que m'apel·len, en definitiva, des del meu punt de vista, les que són més rellevants que la gent sàpiga. Encara que siguin tristes o fins i tot desagradables, és important perquè si no cadascú viu en la seva realitat i la seva bombolla, i no s’acaba assabentant del que està passant a l'altre.
Tinc molta cura a l'hora de comunicar les notícies. També és veritat que la gent a la mínima cosa t'ho diu, i em sembla molt bé perquè quan comets un error es tracta de saber veure’l i intentar solucionar-lo. Al capdavall, la idea és informar de la manera més correcta, i a vegades apareixen dilemes ètics sobre certes paraules, la necessitat o no d'incloure certa informació, saber què aporta realment i què… M'agrada que hi hagi debat amb temes que realment importen i aprendre del que em comenta la gent, crec que és bonic.
"M’he adonat que els joves sí que valoren la informació; simplement la consumeixen de manera diferent"
Sovint, també t’allunyes dels mitjans tradicionals comunicant amb més naturalitat i espontaneïtat.
Sí, al principi crec que els meus vídeos eren més seriosos, però a poc a poc m’he anat obrint. També depèn de la notícia, és clar, si parlo d’una cosa tràgica una ha de saber estar. Però una de les coses que tinc clara és que vull gaudir fent el que faig i i no oblidar-me de ser jo mateixa. Si cometo errors, si estic nerviosa o si esclato a riure en algun moment per què no ficar-ho? Soc així, crec que en cert punt la naturalitat és necessària perquè no soc un robot. La serietat dels informatius tradicionals crec que no s’adapta del tot bé al format en el qual em moc, crec que m’adormiria fins i tot jo.
Has aconseguit 94 mil seguidors i més d’1,4 milions de “M’agrada” a TikTok. T'imaginaves arribar a aquestes xifres?
No, per a res. De fet encara em costa de creure. Jo mai he estat influencer ni res semblant, ni tampoc m'ho considero, però dia a dia veig que van pujant de seguidors i se'm fa estrany: no sé què faria si em posessin més de 90 mil persones davant meu… Però clar, a través de la càmera és tot molt diferent. Les xifres em sorprenen també perquè, al cap i a la fi, jo no investigo les notícies ni trec les exclusives, simplement les recopilo, selecciono i adapto.
Amb tot el tema del guayoyo, els teus seguidors són majoritàriament veneçolans o són d’arreu del món?
Recentment he vist les estadístiques i el resultat m’ha impactat un munt, perquè en posar el compte amb el número d'Espanya pensava que el posicionaria més aquí. Però la majoria dels meus seguidors són de Mèxic, Argentina, després Espanya i Veneçuela quarta. La veritat que no m’ho imaginava així, no obstant això aquestes dades també m’ajuden força a escollir les notícies. Per exemple, abans de saber-ho, hi va haver un dia que vaig posar una notícia d'Eurovisió que pensava que tindria molta repercussió, però va resultar que no va ser així. Després ho vaig entendre, molta gent em va comentar que no sabia ni què era Eurovisió.
"Les xarxes socials són una finestra que hem d'utilitzar i aprofitar més des de la comunicació, ja que si se’n fa un bon ús poden sumar i aportar de veritat"
En canvi, a Instagram les teves xifres són més modestes. És actualment Tik Tok un lloc millor per créixer?
Quan vaig plantejar el projecte ho vaig fer pensant en Instagram, que és la xarxa que conec més. Però el funcionament és molt diferent, Instagram no té el potencial de creixement de TikTok, però res a veure, ni tan sols a nivell d'interacció de seguidors. Els usuaris d'Instagram es comporten totalment diferent que a TikTok (comenten i debaten molt menys, per exemple), cosa que em va sorprendre molt perquè tot això era nou per a mi. Em va sorprendre molt el temps que es prenen per comentar, per fer debats interminables… Des del moment en què vaig veure que la gent el compartia més i que tenia més seguidors i feedback, em vaig enfocar més a TikTok.
Com és la teva interacció amb els seguidors?
D’alguna manera intento estimular-la amb la mateixa selecció de notícies, ja que crec que es pot crear un espai de debat i coneixement molt interessant. A més a més, intento sempre respondre els missatges i comentaris, ja que, al cap i a la fi, són persones que s’han pres el seu temps per escriure’t i és important estar-ne pendent. Sembla una ximpleria, però a vegades un simple comentari em pot alegrar el dia.
Quin consell donaries a algú que vol fer créixer un projecte semblant?
Primer de tot que cregui en la seva intuïció i que s’animi sense por. Si et sembla interessant, prova-ho. Fa poc un professor em va donar un consell que encara em balla pel cap: “Sempre que intentis alguna cosa arriba al número 100, i allà valora si et funciona o no et funciona”.
Realment per adaptar-me bé TikTok he investigat un munt, he fet cursos en línia, mirat molts vídeos… Però també he entès que al final depèn del tipus de contingut, de les ganes i de la consistència del projecte. Jo animaria qualsevol persona a fer-ho, i que no es talli per la vergonya. Si a tu t'omple, encara que funcioni més o menys a nivells de seguidors, per què no intentar-ho? Les xarxes socials són una finestra que hem d'utilitzar i aprofitar més en des de la comunicació, ja que si se’n fa un bon ús poden sumar i aportar de veritat.

