Somescola
Publicat el 21 de febrer 2021

"Per un país de tots. L’escola en català". Aquesta és la reivindicació que penja de les parets del Centre d’Estudis Montseny, situat al Carrer Pallars. La pancarta és de Somescola, la coordinadora d’entitats cíviques i educatives que pretén refermar el suport al model educatiu català i el model de cohesió social que aquest representa. 

Somescola defensa doncs, no només un model lingüístic, sinó també un model que garanteixi que no se segregui per raó de llengua i que tots els nens i nenes tinguin accés a les mateixes oportunitats. 

La plataforma va néixer a principis de 2011 arran de les sentències del Tribunal Suprem (TS) que qüestionaven el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Arran de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el setembre d’aquell any, Somescola va convocar concentracions davant dels ajuntaments de totes les ciutats i viles. Milers de persones van sortir als carrers en defensa del sistema d’immersió lingüística sota el lema “Per un país de tots, l’escola en català”. 

Durant els següents anys i davant les successives lleis i sentències que anaven en contra del model educatiu català, Somescola va reaccionar mobilitzant a la comunitat educativa. Alguns exemples són les mobilitzacions de l'octubre del 2013 en protesta per la llei orgànica per a la millora educativa (LOMCE) o les del juny del 2014, en contra les interlocutòries del TSJC que mantenien la imposició d'una quota lingüística del 25% en castellà.

El desembre de 2020, Somescola va emetre un nou comunicat davant la sentència del TSJC que obliga totes les escoles catalanes a fer un 25% de les classes en castellà. Per a la plataforma es tracta d'un nou intent d'agressió al model d'escola catalana i ho qualifica d' "escarni als professionals de l'educació". Encara que reconeix que es tracta d'una sentència que no tindrà recorregut com a conseqüència d'una nova llei estatal, denuncia els atacs polítics i judicials periòdics contra la llengua catalana i l'educació en català. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —